layout

Saturday, October 10, 2015

saya yang salah

"saya yang salah"

pada suatu hari, baginda Nabi SAW pulang kerumah. dan mengetuk pintu memanggil saiyidina Aisyah r.a. dan ketika itu saiyidina Aisyah r.a tidak mendengar akan panggilan baginda Nabiy. sehingga la ketukan yang ketiga, dan baginda Nabiy behenti lalu tidur di luar rumah.

keesokkan paginya. saiyidina Aisyah r.a mmbuka pintu dilihatnya suami kesayangan tidur diluar lalu terus dia mengatakan maaf pd baginda Nabiy.

"saya yang salah, kerana tidak membuka pintu, maafkan saya" -saiyidina Aisyah r.a.

"saya yang salah, kerana pulang lewat. saya yang salah, maafkan saya" - baginda Nabiy SAW.

"saya yang salah"

hebatkan akhlak baginda Nabiy?
subhanAllah.....
walaupun dia manusia yang maksum dan dijamin syurga baginya..
tapi, masih hmble dan salahkan dirinya.

kita?
maksum pon xde.
dijamin syurga pon tidak.

ayuh, muhasabah diri.
dan kata...
"saya yang salah"
"maafkan saya"

#kita mampu!
#sm.2015

Catatan Haid


Penting.
untuk kita para muslimah....

harap hafal...

bacaan jadual tu begini....
ehem2...

sebanyak2 haid adalah 15 hari 15 malam.
sebanyak2 suci adalah tiada had.
sebanyak2 nifas 60 hari 60 malam..

begitu la turutannya..

kalau sesapa nak tambah silakan..
nak perbetulkan lgi saya suka...

rujukan: kitab sabila muhtadi

ps: jangan malu. ini ilmu

Sunday, July 19, 2015

Engkau pasti akan dilamar



suatu hari nanti.
engkau pasti akan dilamar.

tetapi.....

ketika itu, 
berwajah gembira.
memakai baju serba cantik.
senyum melihat saudara mara.
wali menjadi tok kadi.
"sah" 
dalam tangisan kegembiraan.
disarungkan cincin yang indah.
menjadi makmum kepada imam
yang soleh.

atau.

engkau tetap cantik.
dipakai pakaian serba putih.
ditutupi hidung dengan kapas.
tangisan ibu bpa,saudara mara, sahabat handai.
tika itu. hanya mereka mampu melihatmu.
engkau.
engkau terdampar sepi.
menunggu untuk dijadikan makmum.
makmum didepan. imam dibelakang.
Allah. 
mati.
mati sudahkah aku?

suatu hari nanti.
engkau pasti dilamar.

Friday, May 1, 2015

kami akhwat gentle !

SENTAP BACA NI...
Nasihat dari the real Imam Muda. Ustaz Zakuan
a.k.a Ibnu Batoota yang dah merantau ke segenap
pelosok dunia berdakwah walaupun umurnya
masih remaja.

Nasihat beliau buat semua Muslimat:-
"Adakah muslimah-muslimah zaman sekarang
sudah hilang semangat jihadnya?
Sudah hilang kekuatan hati?
Sudah hilang ketabahannya?
Bukan aku nak suruh perempuan-perempuan
Islam jadi ganas, cuma aku terfikir bila terbaca
kisah-kisah sahabiah, mereka lemah lembut tapi
sangat kental, hati sekuat besi waja, tak mudah
cair dengan lelaki ajnabi (bukan mahram), tak
meleleh-leleh bila cakap pasal cinta, tak tergedik-
gedik bila lelaki cuit.
Maka aku pun mengambil langkah untuk jadikan
facebook ku sebagai malaikat maut bagi kaum
Hawa, untuk mentarbiah hati mereka agar kuat,
kental dan tabah!
Kalau hari-hari aku bagi status meleleh-leleh, cinta
kerana Allah, lelaki soleh untnk perempuan
solehah, cinta itu fitrah, carilah suami soleh dan
benda-benda leleh yg lain...
"Muslimah yang terhasil nanti macam mana?"
Walaupun ( di fb & realiti ) bertudung, berpurdah,
bertudung labuh, ikut usrah, ikut masturat;
Tapi cuit sikit, dah tergedik-gedik...
Ngurat sikit, dah sangkut....
Ajak couple sikit, terus setuju...
Lepas tu, putus cinta,meleleh2...
Ada masalah sikit, doa nak mati..
Kena marah dengan mak/ayah sikit, buat status
cakap tak pernah bahagia...
Exam failed, kata taknak hidup lagi...
Pakwe tak mesej sehari, di status penuh dengan
kata-kata rindu...
Pakwe marah sikit, buat status meleleh macam
haram...
Fikir secara waras, adakah ini sifat wanita yg
ditarbiah oleh Rasulullah SAW ketika zaman
Baginda SAW?
Nama Saidatina Fatimah, Aisyah, Khadijah,
Safiyyah, Ummu Salamah, Ummu Habibah,
Sumayyah, Ummu Darda', Masyitah, Balqis,
Maryam dan ramai lagi diagung-agungkan kalian.
Tapi apa kalian kenal siapa mereka? Bagaimana
hebat dan kentalnya hati mereka? Ikut sikap dan
akhlak mereka?
Memang akal kalian senipis rambut, tapi kalian
bukan BODOH...
Aku datang sebagai pengetuk kepala kalian untuk
bangun dari tidur, untuk sedarkan kalian supaya
jangan jadi bodoh, jangan jadi hamba lelaki, jangan
jadi hamba cinta haram, jangan jadi perempuan
murahan, jangan kapel free2 macam bohsia,
jangan dok bermanja dengan lelaki macam
perempuan tiada harga...
Nabi SAW telah bersabda mafhumnya (au kama
qaal), jika seorang lelaki mendapat wanita solehah
sebagai isteri, maka separuh agamanya telah
sempurna...
Apa kalian sedar 'kesolehahan' kalian itu harganya
separuh dari agama?

note: "Ada mata dan telinga kan semua?"
# Ya Allah,jadikan lah aku seorang muslimah
seperti mawar agama yang tidak mudah disentuh.Bunga idaman agama!yang
memperjuangkan kebenaran agamaku.Aku mahu
kelopakku indah tanpa sedikitpun kotoran..Jadikan
aku wanita solehah, wanita mukminah~InsyaAllah.


Kerana sekeping Gambar, tergadai Prinsip Sayyidah Fatimah.

Tidak mahu dilihat lelaki ajnabi dan tidak mahu melihat lelaki ajnabi. Kerana pandangan yang diutamakan adalah Pandangan Pencipta bukan pandangan Manusia.

Kata Habib Ali Al Jufri " Adakah layak bagi seorang lelaki yg meredhai dirinya untuk mempamerkan isterinya dihadapan kaum lelaki untuk melihat kecantikan isterinya? Kita sudah terbiasakan untuk mengangkat diri kita untuk berbangga-bangga dengan kelebihan yang ada..

Kata Habib Omar ben Hafidz " Sesungguhnya hal yang memalukan dan aib bagi muslimah dan mu’minah untuk tidak memperdulikan siroh (sejarah) Sayyidah Fatimah az-Zahra, akhlak dan adat kebiasaan beliau! Sedangkan kita mencontoh lainnya! Terutama untuk dzurriyat Rasulullah SAW. Bahkan melupakan siroh, akhlak, tata cara mu’amalah, dan amal perbuatan beliau lalu mengikuti para pelacur dan kaum kafir.. ! Apakah kalian tidak ingin berada di belakang beliau, lewat di Shiroth bersama beliau dan mengikuti beliau ?! Kalian telah menukar siti Fatimah dengan lainnya. Ketika Rasulullah SAW bertanya, Apa yang terbaik bagi wanita? Sayyidah Fatimah menjawab, Yang paling baik bagi wanita adalah tidak melihat dan tidak dilihat oleh laki-laki. Kemudian Rasulullah ﷺ mencium kening Sayyidah Fatimah dan berdoa, Semoga Allah ﷻ memberkati anak keturunannya."

Kata Syeikh Nuruddin Al Banjari " Keadaan seorang perempuan yang paling dekat dengan keredhaan Allah Taala adalah ketika mereka berada di dalam rumahnya jauh daripada pandangan lelaki. Jikalau seseorang perempuan itu berkenan untuk melamar lelaki yang diminatinya itu maka dia boleh lah menggunakan pendekatan yang lebih baik seperti memberitahu kepada orang lain untuk menyatakan hajatnya kepada lelaki yang diminatinya bukannya memperagakan kecantikannya mundar mundir ke sana dan ke sini baik secara langsung ataupun tidak dengan memasukkan di dalam facebook dan seumpamanya sehingga menjadi tontonan lelaki ajnabi. Ketahuilah harga diri perempuan itu lebih mahal daripada berlian.Jikalau berlian pun dijaga dan disimpan dengan rapi bagaimana pula dengan harga diri seorang perempuan. "

Kata Syeikh Yusri Rusydi Jabir " Selain menutup aurat, kewajiban laki-laki muslim dan wanita muslimah adalah menjaga pandangan mata. Laki-laki tidak boleh memandang wanita yang bukan muhrimnya. Demikian juga wanita tidak boleh memandang laki-laki yang bukan halalnya. Dalam hal ini, aurat laki-laki dan perempuan adalah sama saja, yaitu seluruh tubuhnya "

Syeikh Feras Salou " Bila seseorang wanita memakai pakaian yang menunjuk bentuk badannya maka ianya jelas haram. Wanita yang pakai Bahu berlengan tangan yang pendek, maka ianya juga telah melakukan dosa yg besar, diantara dosa terbesar adalah bila dia pakai tudung, tapi dia tunjuk sebahagain rambutnya, walaupun satu helai rambut ia termasuk dosa yang berat. Juga mencantikkan wajahnya dihadapan lelaki yang bukan suaminya dan memakai wangian yang membuatkan orang ramai tertarik baunya. "

Kata Ustaz Mustafa Kamal "Tidak dikenali itu sebenarnya lebih baik daripada dikenali.Tidak dikenali lebih dekat dengan ikhlas dan dikenali lebih mudah membawa lupa diri"

Kata Ustaz Iqbal Zain " Ujub ialah PERASAAN kagum atas diri sendiri. Merasa diri HEBAT. Bangga diri. Terpesona dengan kehebatan diri. Orang yang cantik, kagum dengan kecantikannya. Walhal semua kelebihan atau keistimewaan itu adalah milik Allah dan diberikan kepada manusia. "
Kata Buya Yahya " Saat ini, di zaman ini! Adakah sifat mulia sayyidah Fatimah terbenak pada wanita yang berada di rumah kita? Atau di rumah kita ada orang yang mengaku mencintai Rasulullah akan tetapi di saat ini, ketika masih hidup pun tidak merasa malu jika lekuk-lekuk tubuhnya di saksikan dikhalayak ramai? Atau mereka bangga jika lekuk lekuk tubuhnya telah menjadi bahan pameran? Jangan sampai ada yang berkata " yang penting hati bersih, Hati Sayyidah Fatimah sungguh jauh dan jauh lebih bersih dari hati wania-wanita zaman ini. Kerana kebersihan hatinya lah maka Sayyidah Fatimah sangat pemalu dan senatiasa menjaga auratnya. "


Thursday, April 30, 2015

Nah~

Nak kasi tengok gambar je ni.

nah~


Mengagumi.

"Kak muti'ah, mari la singgoh umoh oghe dlu nanti"

"Kak muti'ah, mari la poso umoh oghe nanti deh"

Begitulah ayat yang diulang2...


Sampai saya pulak yang jadi segan nak pergi rumah dia...

Dia tinggal dikawasan pondok.
Rumah pondok.
Kalian tahu jelah.
Kecil sangat.

Tapi.....
Dirumah kecil tulah,
Umi dan ayahnya membesarkan
10 org anak.
Dirumah kecil tulah,
Ayahnya mengajar anak2nya mengaji sorang2.
Dirumah kecil tulah...
Adk2 kecilnya bermain, berlari..
Dirumah kecil itulah mereka adk beradik tido bersama2. Makan bersama.

Allahu....
Apa yang saya nak highlighkan...
Rumah yang kecil penuh barokah...

Dia sedikit pon tidak malu nak ajak sesiapa pon ziarah rumahnya...

Nak kata dia sangat2 bersyukur...

Dan sangat suka tetamu datang rumah...

Tetamu datang bersama rahmat katanya.. kiki emoticon

Mereka membesar dengan hidup yang sederhana.
Di didik dgn cara pentarbiyah pondok. Sangat2 beruntung :')

Notanoti: haihhh... baru pisah kejap dengan mereka, saya dah rindu

Tabassam

Why do you complicate your life? 
Why the sadness and despair?
If you forgot then remember 
The life of our Prophet, and contemplate
Follow his advice and be optimistic
Give glad tidings, do not scare people away
And allow none but Allah in your heart
He has the power to turn hardship into your ease
Send blessings upon the Prophet and smile! 
For the Prophet smiled and smiled
For the Prophet smiled 
O Allah, send Your blessings upon him
Stand up to pray and supplicate from your heart
He will take your worries away
As long as you believe in your Lord 
He will be as your good opinion is of Him
And say "O Lord, I am your slave - O Allah!"
"I am content with Your decree and Your justice - O Allah!"
Do your part and then rely on Him
And pin all your hopes on Allah, and pray ?
Where did all this come from despair?
Tell me, where is your faith gone ?!
Everything that happens is by the will of Allah
And hardship is always followed by ease


Tabassam by Mesut Kurtis.

Makcik? oke je....

Pehal ko dress up macam makcik2 ni??
"Ehh, yeke?? X perasan plak aku."

kita ni budak bndr beb. Tolong la jga imej skit.
"Hmm.... imej mcm mne tu?"

Well said. Mcm aku ni... 
"Macam ko? Xnak la aku...."

Laa.. apesal pulak??
"Aku x jamin umo aku pnjg beb."

Dah kenapa pulak ko sebut sal mati ni??
"Haha.. x faham kan? Kenapa aku sebut pasal mati. Sebab aku memang xtahu bila Allah nk tarik nyawa aku. N aku takot andainya Allah tarik nyawa aku saat aku berpkaian tidak tutup aurat dengan baik. Dan ko pon sama. Ko tahu bila Allah tarik nyawa ko? Ko yakin hidup ko smpai ke tua? Ko berani lagi nak pkai bju x ckop kain, sluar ketat, tdung singkat.. series beb. Aku langsung x berani... biarlah aku dikata makcik tp Allah redha dengan pkaian aku."

‪#‎Notanoti‬ Semoga Allah matikan kita dalam keadaan sedang melakukn ketaatan. Bukan kemungkaran.

Tuesday, April 28, 2015

Saat Diri Ingin BERUBAH

"Ilmu itu cahaya, ia xkan masuk dalam hati yg kotor (penuh maksiat)"

Masa mula-mula saya masuk UITM dulu,
Saya tak pernah tahu pun pasal tarbiyah.
Tudung saya atas dada.
Ikhtilat tak berapa nak jaga.
Perasaan cinta pada Allah dan Islam tu kurang ada.
Bila masuk UITM, saya terduduk sebelah perempuan yang tinggi.
Tudungnya labuh sekali.
Dia biasa-2 saja tapi saya senang melihat dia.
Masa orientasi, saya perhatikan cara dia sahaja.
Memang dia bertudung labuh macam orang lain yang saya nampak. Tapi saya dapat rasa dia sangat lain.
Jujurnya apa yang saya nampak, selama ni orang yang bertudung labuh akan berdakwah dengan percakapan, berdakwah dengan nasihat, dan .... Macam biasa, saya dah kalis dengan semua tu.
Tapi bila lihat dia ni, tanpa sebut apa apa pun saya dah tertarik dengan dia.
Masa taklimat, kalau ada lelaki yang berceramah, dia tak akan tengok lelaki tu. Dia akan pandang dinding, pandang bawah, pandang tepi. Tapi dia dengar.
Lepas tu, kalau dalam orientasi , masa bersenam, dia bersenam sekali. Bila tiba part tonggek-2, dia akan berdiri tegak tak ikut sekali.
Dia tak pilih kasih. Dia kawan je dengan semua orang. Orang freehair pun senang dengan dia.
Dah seminggu saya perhatikan dia, tibalah waktu kelas. Ditakdirkan saya dapat duduk belakang dia. Saya tanya dia, 'Nama siapa?'
'Syaza'
Saya tanya lagi sebab muka dia nampak matang dan memang tinggi. 'Umur?'
'20 tahun'. Masa tu saya 18 tahun. Sebelum ni dia belajar kat Sunway College. Tapi tak boleh bawa.
Dia berhenti dan masuk UITM. Sebab tu dia tua sikit. Sejak dari tu saya panggil dia Kak Syaza.
Dia sangat humble masa dah start P&P. Takde pun nampak pandai ke apa. Tapi Ya Allah, setiap kali lepas habis belajar, mesti dia akan jumpa lecturer dan tanya soalan yang tak terlintas di fikiran saya.
Dari cara dia memang dah dapat agak, cara dia fikir tak sama macam cara kebanyakan orang fikir.
Lepas tu, buatlah quiz , test, and everything. Dia selalu score 100%. Paling rendah markah yang dia pernah dapat 96%. Tak pernah lagi rendah dari yang itu.
Sampai saya jeles lah dengan dia.
Saya tanya housemate dia, apa yang dia buat sampai boleh jadi begitu pandai?
Housemate dia cakap, dia biasa je. Cuma solat tak pernah tinggal. Lepas subuh dia tak akan tidur.
Dan paling menarik masa dia tak boleh solat, dia akan bentang kain batik ikut arah kiblat dan berzikir seolah-olah dia boleh solat.
Saya tanya, ' Hah! Kenapa pelik sangat?'
Housemate dia cakap dia memang macam tu.
Hati tu saya ada tanya dia sendiri kenapa buat camtu. Dia cakap, supaya nanti dah kahwin dan ada anak, anak dia akan tengok yang hubungan dengan Allah takkan putus walaupun Tak Boleh Solat.
Tegak bulu roma saya bila dengar.
Sumpah, tak pernah saya lihat orang luar biasa macam ni. Biasa tapi luar biasa.
Sampai lah satu hari saya terbuka hati nak bertanya lagi. 'Akak, kenapa akak pakai tudung labuh?'
Dia pandang saya dan tersenyum. Dia tanya saya balik, 'Awak rasa kenapa?' Dari cara dia tanya, saya tahu. Dia bukan menyindir.
Biasanya kalau saya tanya orang bertudung labuh yang lain, mesti diorang bagi dalil panjang berjela kalah lori treler. Tapi dia tak. 'Err. Sebab akak alim?'
'Bagi awak, alim tu macamana?' Dia sedikit ketawa. Lucu tengok saya.
Bila dia soal saya balik, huhu . Mana lah saya tau! Tergaru garu kepala nak cari jawapan ntah kat mana.
'Err. Alim tu macam akak lah. Pakai tudung labuh. Kuat ingat Allah.'
Lepas tu, dia ketawa sambil geleng.
'Akak tak alim. Akak masih jahil. Akak pakai macam ni sebab akak orang Islam macam awak.' Automatik saya rasa malu dan pegang tudung sendiri.
Dia sambung lagi, 'Kita sembah Tuhan Yang Sama kan?' Saya angguk.
'Awak tanya lah hati.'
Saya terfikir apa yang dia kata. Malangnya saya Tak boleh fikir. Argghhh !
Senang cerita, dia memang role model lah.
Bijak, suka cari peluang, mudah didekati sesiapa saja. Cara dia yang serba boleh itulah buat saya sentiasa berbual dengan dia dan berdamping dengan dia. Alhamdulillah, masuk sem 2, saya serumah dengan dia. Cara hidup dia saya nampak depan mata.
Hahahahahaha. Memang ! Dia biasa jaaa.
Paling lawak, dia suka mengigau.
Tapi apa yang dia mengigau tu lucu dan mengkagumkan.
'Jazakillah ukhti.. Ok-2. Esok Syaza datang.'
'Ya Allah, aku futur!'
'Asbahna Muqminan haqqan!'
Ni lah ayat power masa dia mengigau.
Fuh. Ini lah yang buat saya kagum. Masa tidur pun terus 'Islamik'.
Yelah, katil double decker. Katil saya bawah dia. Dengar jelas sangat apa yang dia igaukan. Selalu saya tengok dia solat tepat pada waktu, selalu baca quran, zikir atas kain batik masa tak boleh solat dan... Tak ada sesuatu yang luar biasa dari itu melainkan Allah takdirkan saya terbaca diari dia.
Diari tu..penuh keluh kesah yang dia tak pernah cerita.
Saya menangis baca. Insan gagah macam dia rupannya lagi banyak problem dari saya. Tak ada satu catatat pun yang dia TAK akhiri dengan 'Sungguh Allah itu maha memudahkan kesulitan'. Aku berserah.'
Di tengah diari tu saya terbaca jugak '1000 impian sebelum ajalku tiba'
Tercatatlah kat situ segala amalan yang dia nak buat. Termasuk tak tinggal zikir waktu tak boleh solat. Yang simple pun dia tulis.
Contoh macam Tak mungkir janji.
Satu Hari 100 Alhamdulillah.
Husnuzhon meskipun pada seorang Cikaro.
Macam-2! Rupa rupanya kekuatan dia,
ALLAH &
INGAT MATI.
Saya dengan rela hati cakap, nak masuk dunia tarbiyah. Dia terus belikan saya tudung bidang 48 dan sepasang Handsock. Saya pakai dan saya suka. Alhamdulillah. Usrah dia memang best. Ada game sirah, ada part Tajwid, tazkirah yang sangat ohsem. Hati saya terpaut dengan usrah dan tak mau tinggal dah !
Alhamdulillah, pointer saya makin tinggi biarpun sibuk dengan usrah.
Akhirnya.. Masa nak final exam hari tu. Saya nampak mata dia bengkak. Dia tak tidur malam sampai lah hari nak exam. Bila ditanya, dia tak jawab.
Dia masuk dewan macam biasa tup tup keluar awal.
Paper seterusnya pun macam tu.
Dah habis semua exam, saya tanya dia sebab nampak dia tergesa-gesa. 'Akak nak pergi mana? Kenapa mata bengkak sangat ni?'
'Ayah akak meninggal dua hari lepas. Akak kena balik. Doakan akak tau.'
Dia peluk saya lama.
Itulah kali terakhir saya bercakap dengan dia. Saya sebak sangat sebab masa ayah dia meninggal tu, exam kami berderet. Memang padat. Tapi tetap gagah. Dia tak balik. Dia stay kat kolej.
Dah habis exam, semua pun kemas barang balik kampung masing-2. Itulah kali terakhir jumpa. Lost contact. No dia dah tukar. FB tak guna dah. Saya benar benar lost contact dengan dia!
Sedih. Saya ingat lagi pesanan dia bila saya tanya dia, 'Akak, macamana nak lekat dengan ilmu? Saya baca banyak kali nota saya. Tiap kali lepas kelas kot. Tapi tetap tak masuk. Saya tengok akak relax je tapi markah tetap high high sehigh awan nano!'
Dia cakap,'Ilmu tu cahaya. Cahaya tak akan pergi pada benda yang kotor. Gelap. Cuba awak fikir balik, ada tak apa yang awak dah buat sampai ilmu tak mahu lekat dengan awak?'
Saya fikir. Banyak banyak banyak kali.
Ya.. Memang ada.
Saya suka berjimba dengan kawan.
Saya masih ada crush.
Saya suka mengumpat, gosip.
Saya menyampah dengan doktor bila bila dia masuk kelas lambat.
Terus sejak tu saya muhasabah. Saya jaga hati dari buat maksiat. Jaga diri dari buat dosa. Walaupun yang kecil kecil. Alhamdulillah, sampai sekarang takyah struggle sangat dalam study, mudah je ilmu tu masuk dan lekat. Mudah sangat nak faham pelajaran.
Last but not least, ayat Kak Syaza yang sangat saya tak boleh lupa,
' Apa-2 yang disandarkan pada Allah, urusan lainnya juga pasti akan Allah mudahkan sama tanpa perlu awak work hard. Ingat tau. Allah.


Monday, April 27, 2015

Pesan Tuk Guru

Tuk guru saya sokmo pesan.
Apabila ingin menuntut ilmu.

Niatkan dalam hati 3 perkara....
1. Ingin buang kejahilan dalam diri
2. Ingin beramal dengan ilmu yg ada
3. Ingin sebarkan ilmu yg dperoleh

Tetapi... tonggak asal niat semuanya mesti kerana Allah swt...

"Xperlu bercita2... kerana rezeki Allah itu luas.... lakukan semua keranaNya.. pasti Dia bimbing kepada perkara yang kita hajati" 
-pesan sahabat-


Kisah Siak Masjid

Ada dua sahabat yg terpisah cukup lama; Ahmad dan Zainal. Ahmad ini cerdik dan pintar. Tapi kurang beruntung secara ekonomi. Sedangkan Zainal adalah seorang yg biasa2 saja.

Setelah terpisah cukup lama, keduanya bertemu di tempat yg istimewa; di koridor wudhu, koridor tandas sebuah masjid megah dgn infrastruktur yg cantik, yg memiliki sisipandang pergunungan serta kebun teh yg terhampar hijau di bawahnya. Sungguh indah mempersona.

Zainal, sekarang adalah seorang ahli perniagaan yang berjaya, Tapi tetap menjaga jatidiri seorang muslim yang mukmin.

Lazimnya setiap kali keluar ke kota, dia sempatkan dirinya untuk singgah dimasjid dimana yg ia singgahi. Untuk memperbaharui wudhu, dan sujud syukur. Jika masih dapat waktu yg diperbolehkan solat sunnah, maka ia akan solat sunnah juga sebagai tambahan.

Seperti biasa, ia tiba di Puncak Pas, Bogor. Ia mencari masjid. , dan bergegas masuk masjid yg ditemui.

Di sanalah dia ditemukan dgn Ahmad. Cukup terperanjatlah Zainal. Ia tahu sahabatnya ini berasal dari keluarga tak punya harta, tapi pintarnya mashaallah luarr biasa.

Zainal tidak menyangka bila berpuluh tahun kemudian ia menemukan Ahmad sebagai tukang jaga atau siak di masjid..!

“Maaf,” “Kamu Ahmad kan? Ahmad kawan SMP saya dulu?”.
"Ya saya" jawap Ahmad.
Lalu berpelukanlah mereka.
“hebat sekali Kamu ya zainal… maShaallah…”.
puji Ahmad saat melihat Zainal yang segak bergaya Korporatnya. Lengan yg digulungnya untuk mengambil wudhu, menyebabkan jam mewahnya terlihat .
“Ah, biasa saja…”.balas Zainal

Zainal merasa hiba. Ahmad dilihatnya sdg memegang kain mop. . seluarnya disentengkan, dan kopiahnya ditarik ke belakang sehingga dahinya yg lebar terlihat jelas.

“Mad… Ini kad nama saya…”.

Ahmad melihat. “Pengarah Urusan…”. Wahh, hebat."

“Mad, nanti habis saya solat, kita sembang ya. Maaf, kalau kamu berminat, di pejabat saya ada pekerjaan yg lebih baik dari sekedar siak di masjid ini. Maaf…”. Tegas Zainal.

Ahmad tersenyum. Ia mengangguk. “Terima kasih ya.. Selesaikan saja dulu solatnya. Saya pun menyelesaikan pekerjaan bersih2 dulu… Silakan ya " balas Ahmad.

Sambil wudhu, Zainal tidak habis berfikir. Mengapa Ahmad yg pintar, tapi cuma kerja sbgai siak di masjid. Ya, meskipun tidak menjadi kesalahan pekerjaan sebagai siak , tapi siak… ah, fikirannya tidak mampu memahamkan situasi Ahmad.

Air wudhu membasahi wajahnya…

Sekali lagi Zainal melewati Ahmad yg sedang membersih lantai masjid. Andai saja Ahmad mengerjakan pekerjaannya ini di pejabat, maka sebutannya bukan siak. Melainkan “office boy”.

Tanpa sedar, ada yg solat di belakang Zainal. Sama2 solat sunat agaknya.
Ya, Zainal sudah solat fardhu di masjid sebelumnya.
Zainal sempat melirik. “Barangkali ini kawannya Ahmad…”, gumamnya.
Zainal menyelesaikan doanya secara ringkas. Bingkas dia bangun untuk berbicara dgn Ahmad.

“Encik,” tiba2 anak muda yg solat dibelakangnya menegur.

“Iya dik..?”

“Encik, sememangnya kenal dengan Haji Ahmad…?”

“Haji Ahmad yang mana…?”

“Itu, yg Encik bersembang tadi…”

“Oh… Ahmad… Iya. Kenal. Kawan saya dulu di SMP. sudah haji dia?”

“Dari dulu sudah haji encik. Dari sebelum beliau bangunkan masjid ini…”.

Kata adik itu cukup mengejutkan. Tapi cukup menampar hatinya Zainal… Dari dulu sudah haji… Dari sebelum beliau bangunkan masjid ini…

Anak muda ini kemudian menambah, “Beliau orang hebat . Tawadhu’. Saya lah yg siak masjid ini yg sebenar. Saya pekerja beliau. Beliau yg bangunkan masjid ini di atas tanah wakafnya sendiri. Beliau membina sendiri masjid indah ini, sebagai masjid transit mereka yg mahu solat. encik nampak mall megah di bawah sana? Juga hotel indah di seberangnya? … Itu semua milik beliau... Tapi beliau lebih suka menghabiskan waktunya di sini. Bahkan salah satu kesukaannya, aneh. Iaitu gemar menggantikan posisi saya. Kerana suara saya bagus, kadang2 saya disuruh mengaji saja dan azan…”. tambah anak muda itu.

terdiam Zainal, entahlah apa yg ada di hati dan di fikirannya…

*****
Bagaimana menurut kita ?

Jika Ahmad itu adalah kita, mungkin saat bertemu kawan lama yg sedang melihat kita membersihkan toilet, segera kita memberitahu posisi kita siapa yg sebenarnya.

Dan jika kemudian kawan lama kita ini menyangka kita siak masjid, maka kita akan menyangkal dan kemudian menjelaskan secara detail begini dan begitu. Sehingga tahulah kawan kita bahawa kita inilah pewaqaf dan yg membangun masjid ini.

Tapi kita bukan Haji Ahmad. Dan Haji Ahmad bukannya kita. Ia selamat dari rosaknya nilai amal, Tenang saja. . Haji Ahmad merasa tidak perlu menjelaskan apa2. Dan kemudian Allah yg memberitahu siapa dia sebenarnya...

MashaAllah

(Org yg ikhlas itu adalah org yg menyembunyikan kebaikan2nya, spt ia menyembunyikan keburukan2nya)

-Tazkiyatun Nafs)

Notanoti: keikhlasan membawa sifat tawadhu' pada Allah smile emoticon

P/s Jadilah seperti padi. Semakin berisi dan meninggi, ia semakin menunduk

Tuesday, March 10, 2015

notanoti facebook


Pernah x.
Tetiba.
Rasa macam kosong je.
Bosan je.
On9 fb yg sblm ni seronok.
Rasa x best.
On9 twtter yg dlunye syok..
Jadi sunyiii...
Walaupun hp asyik bunyi je..
Wassap asyik masuk je.
Tapi, hati tetap rasa kosong...
Tetap rasa bosan..
Tetap rasa sunyi...
Nak borak ngn kawan pon mcm xde mood je..
Nak buat status pon xde idea da..
Nk tgok movie pon..
Hmm.. boring daa...
Nak layan lagu pon.. smua lagu dah hafal...
nk tgok tv pon, xde cter best...


Pernah x? Rasa camtu?

Itu tnda rohani awk da kelaparan.
itu tnda rohani awk da sakit...
Itu tnda hati awk rindu Allah...
Itu tnda awk dah lama x baca ayat2 cinta Allah....

Cuba, msa awk rasa kosong tu.. awk buka al-quran baca.... baca terjemahan sekali...

Masa tu... awk akn rasa hati awk terisi... rasa sunyi bertukar syok.. dan, tika tu... awk pasti akn nangis..
Sebab banyak kali Allah panggil awk... tp, awk x peduli.. awk terlalu syok dengan dunia.. awk akn ngis kenangkan smua tu...

Notanoti: kalau de sesape yg ade simptom2 di atas niii... g la amik wuduk, ca al-quran.. kalau x pndai baca.. bukak al-quran bca terjemahan.. kalau xde quran terjemahan... bukak al-quran bca al-fatihah n ayat2 lazim... :') klau x pndai smua... tolong jgn rasa selesa n selamat... pegi belajar sekarang!

coretan dhoiful insan



Suatu saat nanti, suatu saat yang pasti. 


Tangan yang ku genggam erat,
terpaksa ku lepaskan. 


Bahu yang seringkali ku pinjamkan,
terpaksa ku lepaskan. 


Pelukan erat yang menenangkan,
terpaksa ku leraikan. 


Langkah yang sentiasa menemani,
terpaksa ku tamatkan. 


Senyum tangis yang meniti perjalanan,
terpaksa ku hentikan.


Kerana suatu masa nanti,
aku juga bakal dipanggil Tuhan.


Namun, sahabat...


Selagi masih diizinkan,
Kalian tetap dekat di hati,


Hingga kita bertemu semula,
Di akhirat nanti..




*hujan*

coretan hamba hina 3


Ohh....

Bukan pada laki saja.
Perempuan juga.

Okey? 

Hati kosong?
bosan?
hdup xde mkna?
rasa nak peneman?

al-quran kan ade..
Baca la.. fahami la..
Internat ada? Buka la ceramah ustaz/ustazah..
Atau pon.. tengok la vid tarbiyah..
Boleh solat? Rajin2 la dekatkan diri pada Allah..
Bersahabatlah dengan mereka yang soleh n solehah.

Mesti xde istilah bosan dalam hidup.

Xcaye?
cuba,try,test........

#Erti mudah.. sila bz kan diri dengan perkara yg menambah iman.

coretan hamba hina 2

Pelajar-pelajar U kalau masa dalam kampus tak didedahkan dengan jemaah Islam,
Tak join Persatuan Mahasiswa Islam,
Tak amek port tentang kuliah-kuliah ilmu, majlis-majlis ilmu,
Tak rajin nak pi masjid,

Confirm keluar U tak kan kenal jemaah Islam,
Tak kan kenal kuliah-kuliah ilmu,
Tak kesah kalau seminggu tak pi majlis ilmu.

Yang tau, hujung minggu shopping complex,
Yang tau hujung minggu membuta sampai tengahari/petang,
Yang tau hujung minggu lepak tengok wayang,

Sebab tu bila dah kawin,
yang jadi suami, bila isteri tanya tentang masalah haid, masalah aurat tentang ipar duai, masalah hukum hakam,
suami boleh kata,

"Tah la abg lupa lah, nanti abg tanya ust."
Bila tunggu2, seminggu, sebulan dah berlalu tak tanya pun ust sbb nape?
Sebab malu...
Sebab nape?
Sebab tak de kenalan rapat yang ust malah tak kenal pun ust kawasan kediaman sendiri..

Yang si isteri pulak,
bila suami malas pi masjid, quran tak bukak, sembahyang lompang, kuar jalan-jalan pakai suar jeans parat lutut, isteri tak penah nak tegur.
Malah isteri cakap dalam hati,

"Hensem juga laki aku ni, badan pun sado, bangga aku dapat laki camni."
Ada sesetengah keluarga dapat tarbiah daripada kecik,
Ada sesetengah keluarga dapat tarbiah bila dah dewasa,
Kalau dulu pi sekolah balik sekolah naik motor dengan jantan,
Bila dah masuk U, berubah penampilan, pemakaian malah lebih arif bab agama daripada orang yang ditarbiah sejak kecik.

Kalau dulu tak kenal couple tu haram,
Yang kenal couple islamik je.
Bila dah sampai U, dapat kawan baik2, dapat tarbiah, join usrah,
Baru kenal, rupa-rupanya couple tu haram.
Kalau nak kawin masuk baitul muslim.

Alhamdulillah, kebanyakan kawan-kawan yang ada semua nya bukan dapat tarbiah dari kecik, tapi bila masuk U,
totally berubah.

Sebab ?
Sebab kat U rajin nak pi majlis ilmu, rajin nak join usrah,
Dapat kawan baik-baik.
Bukan nak kata,

"Kenapa budak-budak islamik2 ni macam pandang selek je kami2 yang sosial ni, macam pandang sebelah mata je, sebab tu kami tak tergerak hati nak join. Yela kami ni siapa. Free hair, baju tak longgar, tudung tak labuh.."

Diaorang ni sebenarnya mengalu2kan ja korang untuk join, tapi korang yang rasa macamtu..
Padahal diowg tak skeptik pun macam yg korang sangka.
Korang yg tak nak cuba,
Awal2 korang dah judge macamtu.

Orang nak dekat dengan Islam ni memang banyak cabaran,
Syaitan timbul kan perasaan tu dalam hati korang,
Sebab tu korang rasa macamtu.
Kalau korang lawan, korang memang power.
Result nya pun power.
Tak percaya try la..

Sebab tu bila keluar U, mereka-mereka yang dh ditarbiah ni tak da masalah, mereka akan pandai sendiri cari majlis ilmu, pandai sendiri cari usrah di kawasan kediaman,
Mereka kenal kalau jalan para nabi macam ne,
kalau jalan orang yang dilalaikan dengan dunia macamna.

Akhir sekali,
Zaman di universiti adalah zaman yang banyak mentarbiah aku mengenal jalan dakwah dan majlis ilmu.
Orang nak kata kita golongan lebai-lebai ke, pak pak sheikh ke, ustaz-ustaz mee segera ke, ustzah ka lantak lah.
Orang yang bawak agama memang selalu akan dipandang asing.
Tapi Nabi saw ada sebut dalam hadith Riwayat Imam Bukhari,

"Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing). Dan ia akan kembali asing pula. Maka beruntunglah orang orang yang asing".



KAU.

kau.
kau ada makayah.
kau ada rumah.
kau pergi sekolah.
kau ada hp. siap dengan fb bagai2 la.
kau boleh kuar.
nak duit. minta je...
kau ada kawan2..
kau boleh makan sedap.
tempat tido kau pon empuk.
apa lagi yang kau nak?
semuanya pon kau ada....
apa lagi yang kau x puas hati?
semuanya lengkap...
pernah kau bayang,
orang lain yang duduk bawah jambatan.
orang lain yang hanya makan sisa2..
orang lain yang xpergi sekolah pon..
makayah pon xde..
tapi.. dorang hidup je... 
dorang hidup dengan apa yg dorang ada...
pernah kau fikir... kalau kau ditempat mereka? 
kau nak salahkan Allah? 
nak salahkan takdir?
ohh. kejam.. hidup aku miskin! orang lain kaya. ni x adil!!
kau nak marah2 begitu??
Allah kasi otak dan akal pd manusia nak suruh pk.
bukannya jadi bengap, sayangkan otak smpai xmo pk... 
Allah Maha Adil. 
Dia tahu yang terbaik untuk kita...
serah semuanya pada Allah..
yakin dengan janji Allah...
sabar. oke? 
Allah sayang kau.






Tinggal dia demi Dia

Nota surat ini adalah daripada si fulan ini.

Saya REpost semula.

Kalau Anda Lelaki Jangan Baca. Nanti menyesal.

Perempuan boleh.
Assalamualaikum,
saya minta maaf.
dah lama saya termenung, fikir pasal surat ni,
itu mungkin cerita awak sebagai perempuan,
tapi percayalah,
tak semua lelaki yang suka ajak perempuan buat
maksiat.
sejak dari sekolah,
saya memang pelik, kenapa orang kata
mendekati zina itu haram,
bukannya berzina lagi, dah berdosa juga.
errm, malas nak fikir panjang-panjang,
saya kan sekolah lagi..
tapi masa saya di sekolah, boleh kata saya kira
baik la,
saya tak hisap rokok, sebab saya tahu mende tu
tak bagi faedah pun,
tapi saya pun bukannya skema, pernah jugak
ponteng kelas sekali dua.
biasa2 je.hehe.
tapi sejak saya masuk u,
saya tengok pergaulan bebas antara lelaki
dengan perempuan,
memang sangat ketara,
ye la, kat sini ikut suka kita nak buat apa,
tak macam kat sekolah,
nak jumpa awek pun sorok2 kat belakang stor
dekat padang,
takut warden nampak,
tapi itu dulu,
sekarang saya dah dekat u,
saya tengok ramai perempuan tak pakai tudung,
ada yang pakai tudung, ok la.
tapi baju pulak hmm, seluar pulak alamakkk.
ada jugak baju dah labuh, seluar dah longgar,
tapi tudung pulak tak tutup dada,
nampak segala apa yang kami kaum lelaki ni
takde,
adui, camne nak jaga iman ni?
tapi saya still control lagi,
saya still ingat Allah larang kita dekat dengan
zina.
sampai satu hari,
ada sorang perempuan cakap yang dia suka
saya.
dia cantik, pakai tudung,
dan dia baik juga.
zaman sekarang ni, perempuan makin berani
tunjuk2 'hint',
mula-mula just nak kawan, sms nak share
masalah,
kalau pegi shopping atau holiday mana2, mesti
dia ada beli something kat saya,
mula-mula saya tak layan sangat jugak,
takut jugak 'ter'bagi harapan kat orang
perempuan ni,
mereka mudah sangat perasan,
layan sikit, terus ingat kita suka dia.
perempuan~
lama-lama,
dia dah berani call saya,
dengan suara perempuan yang memang lembut
mendayu-dayu,
naik luruh jantung saya dengar,
dia minta tolong saya belikan set kfc zinger
burger,
adui. banyak kali saya fikir nak beli ke tak,
puas saya cari alasan,
saya tak nak timbul fitnah.
tapi dia cakap dia gastrik,
hati saya mula timbul kesian,
saya beli makanan dan bagi kat dia.
mula-mula memang asalnya kesian je,
tapi lama-lama saya rasa best pulak,
ada orang nak msg saya,
kejutkan solat Subuh,
ada orang yang nak dengar masalah saya,
ada orang yang nak bg hadiah pada saya,
tambah-tambah kawan-kawan dekat kolej saya
ni,
memang majoriti ada girlfren,
kira macam saya bertuah sangat2,
saya tak cari pun girlfren pun dah ada orang
suka saya,
dah ada orang sayang saya!
eh, syooookkkk la pulak :))))
kau ada?
satu hari tu,
kami keluar berdua dekat satu tempat ni,
nak lintas jalan,
dia dah ada kat depan,
tiba2 ada kereta laju lalu kat jalan tu,
spontan saya tarik tangan dia.
zaaaappppp,
saya rasa berdebar,
saya rasa terkejut dengan tindakan saya,
rasa bersalah pun ada,
tapi niat saya nak selamatkan dia je...
yang paling buat saya lagiiiii terkejut,
dia senyum.
entah. tak faham apa yang dia fikir.
'dia tak marah ke aku pegang tangan dia?'
hati saya pelik.
dia senyum lagi, dan kata,
'Awak, terima kasih. sayang awak!'
saya senyum juga.
malas nak fikir panjang-panjang,
ohh. seronok nya. lembutnya tangan diaaaaaaa...
rasa nak pegang lagi.
'ha, gatal-gatal!'
akal saya marah.
tapi hati saya nak.
dan jujurnya,
saya makin lama, makin rasa sayang pada dia.
tak boleh kalau tak ber-sms,
tak pernah tak call even cakap selama satu
minit,
ye la,
bila hati dah rindu,
bila hati dah sayang,
bila hati dah penuh dengan nafsu.
err.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
nafsu?
saya suka dia sebab nafsu ke?
saya cinta dia sebab nafsu ke?
'Tak! Kan saya nak ambil dia jadi isteri saya
nanti!'
Hati saya marah.
'Awak pasti ke nak ambik dia jadi isteri?'
Entah dari mana suara tu datang,
Bunyi seakan mengejek.
entah,
tak tahu apa yang saya fikir time tu.
macam -macam perasaan,
tapi saya buat tak tahu,
biar dalam hati saya dah rasa macam,
'eh-betul-ke-apa-yang-aku-buat-ni?'
saya dan dia dah ter'couple',
nak buat macam mana,
best la ada couple ni,
kawan-kawan selalu puji,
dia cantik,
even pakai tudung,
tapi stylo, bergaya kottt.
tambah-tambah dengan fesyen sekarang,
siapa yang tak kembang semangkuk? eh.
please, sama-sama jaga diri...
satu hari tu,
saya jumpa video ni.
video hilal asyraf.
tentang cinta.
cinta yang hakiki.
terpukul.



terpana.
terasa.
semua ada.
saya cinta dia.
tapi kenapa saya makin bawak dia ke neraka?
Astaghfirullah.
kalau betul saya cinta,
saya mesti nak bawa dia ke syurga,
tapi situasi saya?
saya terpaksa mengaku,
saya kalah dengan nafsu.
saya sebenarnya,
...ikut nafsu.
sepanjang hari,
lepas saya tengok video tu,
saya diam.
kawan ajak main bola,
saya bagi alasan,
member ajak lepak kat mamak,
saya tolak.
saya nak sendiri,
hp saya letak tepi, tekan punat off.
saya malu.
saya dah tak sanggup.
saya dah malu sangat-sangat depan Allah,

saya still solat,
saya kadang-kadang mengaji,
tapi saya buat maksiat jugak.
saya makin lalai,
endah tak endah tentang dosa.
saya rasa,
saya dah tahu kenapa Allah tak bagi dekati zina,
sebab nanti end up,
jadi macam saya.
dari sms, lepas tu call,
dengar suara, rasa nak jumpa,
bila dah terpegang tangan sekali,
rasa nak pegang banyak kali,
semua tu nafsu!
banyaknya dosa saya.


Allah,
Allah,
Allah.
saya bangun,
ambik wudhu,
solat sunat 2 rakaat,
saya mintak sangat2,
Allah ampunkan dosa-dosa saya,
Allah ampunkan dosa-dosa kita.
dan air mata jantan saya mengalir laju.

bila dah tenang sikit,
saya 'text' dia,





'Awak, this is not the right way. This is not the
way that Allah bless. I let you go, and please let
me go. I dont want to bring you to Jahannam,
instead I'll pray for you to get the light from
Allah. May Allah bless you and me...'


dan saya terus matikan hp.
buat kali kedua.
saya sedar.
susah.
tapi saya bergantung sepenuhnya pada Allah.

sebab Allah yang pegang hati saya, pegang hati
dia.

saya tak nak berpaling lagi.


dan untuk hawa semuanya,
jangan terlalu murah,
jangan ambik kesempatan dengan kelemahan
lelaki,
💕💕
awak buat suara mendayu macam tu,
sembur perfume wangi,
pakai blous, skirt, selendang ala-ala hot gitu,
dah namanya lelaki,
kuat mana imannya,
mesti akan tergoda jugak.
jadi,
kena sama-sama jaga diri,
simpan godaan-godaan tu pada orang yang
teristimewa, kelak.

😌😌😊
dan sekarang,
saya terus begini,
mujahadah.
doa saya terus kuat.
doa supaya dia faham,
doa kita sama-sama dalam
redhaNya.



coretan hamba hina 1



Hadis menyebutkan larangan tidak bertegur sapa melebihi tiga hari. Hikmahnya ialah manusia memang tidak dapat lari daripada marah dan bersifat yang tidak elok. Diberikan tiga hari sebagai keringanan supaya dapat dihilangkan rasa marah itu.


1. Hari pertama untuk menghilangkan kemarahan.

2. Hari kedua untuk muhasabah diri.

3. Hari ketiga untuk memohon keampunan.


Jika lebih tiga hari maka ia telah memutuskan silaturahim. Cara memohon kemaafan mengikut jumhur ulama ialah dengan mengucapkan salam. Ada yang bertanya dengan saya 2 minggu lepas ketika saya memberi ceramah motivasi di sebuah masjid. "Kak kalau kita lost contact dengan sahabat kita, hingga tak bertegur sapa melebihi 3 hari putus silaturahim ke? "


Maka jawapannya adalah tidak.

Maksud hadis tersebut ialah apabila dua orang saudara islam saling bergaduh, bertengkar, kesalafahaman dan sebagainya. Ada juga yang bertanya, " Kalau saya tinggalkan boyfriend saya dan tak tegur dia lebih 3 hari putus silaturahim ke kak.? "


Sambil senyum saya jawab

" Itu bukan putus silaturahim. Tetapi itu putuskan hubungan yang haram. Insya Allah, Allah semakin sayang dan cinta. "


Wallahualam.

PLANNER IBADAH

(cadangan perlaksanaan)

Latihan Fizikal

PENGISIAN
PERLAKSANAAN
Riadhah (sebarang riadhah yang sihat)
Minima : 3 kali seminggu

Ilmiyah

PENGISIAN
PERLAKSANAAN
Kuliah-kuliah / Tazkirah
Digalakkan
Bacaan Ilmiyah
Wajib (tajuk buku terpulang)

Bahan Bacaan Ilmiyah:
Apa ertinya saya menganut Islam? -Fathi Yakan
Asas –asas dalam Islam
Majalah-majalah Ilmiyah –Haluan & sebagainya

Latihan Rohani

PENGISIAN
PERLAKSANAAN
Solat Berjemaah (5 waktu)
Masjid / surau asrama / Bersama keluarga
Solat Sunat Rawatib
Mengiringi Solat Fardhu
Solat Sunat Dhuha
Pada waktu Dhuha
Tilawah / Tadarus Al- quran
Selepas setiap fardhu (minima : 1 muka)
Mathurat
Sekali sehari selepas subuh / asar
(minima : wazifatus sughra)
Solat Sunat Witir
Sebelum tidur
Wirid Tidur
Sebelum tidur
Muhasabah Diri
Sebelum tidur
Qiam Ul-Lail
Sekali seminggu
(paling kurang solat tahajjud)
Puasa Sunat
Paling kurang hari khamis
Wudu’
Sepanjang waktu
Tidur Sunat Qailullah
15 – 30 minit sebelum solat fardhu zohor

PLANNER HARIAN

PENGISIAN
PERLAKSANAAN
PAGI
Bangun tidur
Qiam ul-lail
Solat sunat rawatib
Solat fardhu Subuh
Mathurat
Tilawah Al-Quran / Hafazan
Solat sunat Dhuha
Santapan Rohani (ceramah)
TENGAH HARI
Tidur sunat Qailullah
Solat fardhu Zohor
Solat rawatib
Tilawah Al-Quran
PETANG
Solat fardhu Asar
Mathurat
Riadhah
MALAM
Solat Maghrib / Isyak
Solat sunat Rawatib
Tilawah Al-Quran
Bacaan Ilmiyah
Solat Taubat
Solat Witir
Wirid tidur
Muhasabah
Tidur


10 PERKARA MENYEBABKAN DOA TIDAK TERKABUL

1) Mengetahui makrifat Allah swt tetapi tidak memenuhi hak-hakNya



2) Membaca Al-Quran tetapi tidak mengamalkan apa yang ditunjuk olehnya



3) Mengakui mencintai RasululLah saw tetapi meninggalkan sunnah baginda



4) Mengakui syaitan itu musuh tetapi mengikuti dan membantu mengerjakan perbuatannya



5) Mengaku mahu masuk syurga tetapi tidak mengamalkan perbuatan untuk mendapatkannya



6) Mengaku mahu terselamat dari neraka jahannam tetapi membuat semua kerja yang akan menceburkan diri ke dalamnya



7) Mengaku bahawa mati itu akan berlaku tetapi tidak mempersiapkan diri menghadapinya



8) Sentisa mencari kecelaan diri orang lain tetapi tidak cuba mencari kecelaan diri sendiri



9) Telah merasai nikmat pemberian Allah swt tetapi tidak mahu bersyukur kepadaNya



10) Telah menguburkan orang-orang yang telah mati tetapi tidak mahu mengambil iktibar daripadanya

10 Tanda Bakal Menerima Ujian.

..........................

1. Malas solat. Bertangguh. Lewa. Speeding waktu solat.


2. Baca Al-Quran sekali dua sebulan.

3. Zikir dalam rukuk dan sujud saja. Di luar solat, mengumpat mengata.

4. Yang benar, awak kata salah. Yang salah, awak kata benar. Boleh tengok di facebook, ramai bercakaran untuk menegakkan 'kebenaran' masing-masing.

5. Rasa tak suka menziarahi tempat kematian. "Eh, bukan sedara-mara aku pun yang mati. Kirim salam sajalah."

6. Lebih suka berbicara soal hati. Bicara ilmu jarang sekali. Lebih banyak menghabiskan waktunya melayan perasaan sendiri.

7. Malas nak ambil tahu hal yang berlaku di sekeliling terutamanya yang melibatkan isu ummah. Lebih suka buat hal sendiri.

8. Merasa sangat senang lenang sampai rasa lapang sangat boring tak tahu nak buat apa. Rasa senang sangat nak melepak-lepak, enjoy sana-sini, tengok wayang every single week. But, masjid tak pula lapang nak singgah?

9. Melawan kata orang tua. Tak melawan dengan kata-kata, tapi melawan dengan masuk bilik and kunci. Melawan dengan muka masam. Melawan dengan ignoring mereka buat macam mereka tak wujud.

10. Terlalu banyak menasihati, tapi diri sendiri tak ada perubahan. Setiap nasihat akan diuji. Setiap kata-kata dan status akan sampai dugaannya kepada diri sendiri.

Monday, March 9, 2015

Sunday, March 8, 2015

aiffah dhabit binti mohammad dimyati

ehem.. ehem....

lama rasanya aku biarkan blog ni bersawang....
semalam, berborak dengan sorang sahabat,

''kak, aku da jumpa blog ko"
"haa? ko jumpa mana?"
"aku cari laa.."
"ko stalker aku ea? haha.. blog tu da berhabuk da, lama x update...."

tetiba..... aku rasa macam nak update blog hari ni... smua asbab sahabat aku tegur semalam.. hihi..

-------------------------------------,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,-----------------------------------------

korang.....
pernah x rasa kehilangan seseorang?
mesti pernah kan....
aku pon,
baru2 ni 2 minggu lepas salah sorang sahabat merangkap junior aku di politeknik shah alam meninggal.
setelah penderitaan yang di tanggung, pengakhirannya adalah kematian.
aku yakin, Allah sangat cintakan dia...
Allah tarik nyawa dia pada hari khamis petang...
bagi aku, itu adalah hari yang baik.. :)

aku dengan dia sebenarnya xdelah rapat mana...
cuma aku dengan dia, pernah cooperate dalam laksanakan amanah...

aku dengan dia.... cuma ada satu kenangan manis....
masa jamuan akhir.. bebudak ni buat jamuan perpisahan tuk kami yang bakal tamat pengajian...

ada satu part tu, smua junior kene bagi bunga ros merah pada senior... dan dia adalah manusia terpilih beri bunga ros tu pada aku... pada fikiran aku.. oh, kuat betui jodoh aku dengan dia. bertugas atas lajnah yang sama, nama aku terpilih tuk diberi bunga oleh dia.. haha.. poyo x? :P

dan kini... dia sudah tiada...

hmm.. sedih bila fikirkan kenangan tu... cebisan kenangan yang xkan aku lupakan.. insyaAllah

2 minggu lepas, aku asyik teringatkan dia. serius x tipu.. hati aku sokmo terdetik nak tahu khabar dia.
aku x cntct pon kawan2.. sebab aku x tahu bagaimana nak cntct mereka. dengan keadaan aku yang tidak mengizinkan menghubungi mereka... hmm, so sad...

aku dapat tahu berita kematian dia masa aku otw nak balik kl.....
terkejut.. perlahan2 air mata aku mengalir...

aiffah dhabit binti mohammad dimyati. semoga kita bertemu di syurga. semoga antara kita sering memberi syafaat :)

korang yang da baca, tolong la sedekahkan al-fatihah buat arwah ye <3


Namun kini... 
Hanyalah tinggal kenangan...
Pertemuan kita di laman perpisahan...
Kemesraan bermegah di akhir pengenalan....
Sayup menitiskan air mataku.... 

Saturday, March 7, 2015



..TARIKLAH SAHABAT-SAHABATMU KE SYURGA, BUKANNYA KE NERAKA..

Mohon berlapang dada ye semua..huh..(tarik nafas, hembus)

Bismillahirrahmaanirrahiim..

USRAH :
Kesian pada diri sendiri kalau tak mampu mengajak secara depan depan.
Kata nak bantu umat tapi tak pernah berani tegur. Kasihan diri sendiri la.
(Tamparan buat diri sendiri)
Maaf , buat sahabat sahabat yang paling saya sayang kerana Allah..
-Pergelangan tangan itu dah aurat nak sinsing lengan baju tak salah tapi itu pun kalau awak lelaki. Nak selamat pakai sarung lengan. Panas? Takpe panas sikit di dunia, asalkan tak panas di SANA..
-Kaki pun aurat tau. Stokin tak wajib pun, tapi kaki tu aurat. Kalau nak pakai cardbox ke plastik sekali pun boleh sangat tapi cari yang warna gelap. Jangan yang lutsinar.
-Tudung tu..Tak kisah awak nak pakai jenis yang macam mana pun..Hana Tajima ke, shawl ke, pashmina or bawal ke..it's up to you..Tapi Allah suruh tutup dada kan? Apa salahnya awak labuhkan sampai ke bawah dada. Ini perintah Allah, bukan saya tau..

-Baju/kain/seluar tu..Saya tau awak masih muda, nak bergaya, ikut fesyen..saya pun perempuan..Tapi biarlah menutup aurat dengan sebaik-baiknya..Tak ketat, tak jarang, tak singkat..Islam tak larang awak nak berfesyen, asalkan syariat tidak diketepikan..Awak lagi nampak cantik kalau berpakaian tutup aurat dengan sempurna. Sungguh.. Saya tak tipu..
Tadi saya dengar radio IKIM.fm. Slot tu pasal seorang muallaf yang baru masuk Islam. Tapi dia tak bagitau pun keluarga dia sedangkan dah hampir dua tahun dia bergelar Muslim.

Yang buatkan saya terharu sangat, dia sangat berusaha untuk tutup aurat dengan sempurna, faham agama Islam dengan baik agar dia dapat terangkan kepada keluarganya yang amat benci Islam. Allahu..baru masuk Islam kot? Kita??

Dan awak tahu tak apa dia kata? Dia kata, pada awalnya, dia pandang Islam ni teruk sangat sebab dia tengok kepada umat Islam, bukannya kepada ajaran Islam. AllahuRobbi..Kita dah jadi fitnah kepada agama kita sendiri..

Tapi selepas dia kaji pasal Islam, barulah dia nampak keindahan Islam tu sendiri.
Dan waktu last slot dia dalam radio tu, dia ada sampaikan pesanan supaya umat Islam tu tunjukkan Islam yang sebenar kepada yang belum Islam.

Nampak tak? Kalau kita pun tak ada bezanya dengan yang not-yet-Muslims dari segi akhlak, pakaian dan sebagainya, then should we call us as Muslims??

Maha Suci Allah..
Beruntungnya kita sebab lahir-lahir je dah Islam.
Ada mereka kat luar sana kena redah bermacam-macam ujian dan tribulasi sebelum dapat rasa nikmat Islam tu..

Takkan kita tak boleh jadi hamba yang sebenar-benar dengan nikmat Iman dan Islam yang dah diberikan kepada kita sejak dulu lagi??

Tepuk dada, tanya iman.

Awak, Islam, tudung labuh, jubah, pakaian ikut syariat tu bukannya untuk ustaz ustazah, pelajar sekolah, universiti atau aliran agama sahaja.

TAK. TIDAK SAMA SEKALI.

Islam tu untuk SEMUA.
Bukannya exclusive untuk golongan tertentu sahaja.
Jangan pernah malu tunjukkan identiti Islam kita. Biarlah orang lain tak malu dedahkan aurat, tapi biarlah kita rasa izzah (bangga) dengan Islam yang kita bawa.
Biar kita bangga dengan pakaian Islam kita.

Saya tulis ni bukan sebab saya dah baik ke apa. Tak. Saya pun masih terkapai-kapai mencari cahaya-Nya. Saya hanyalah hamba marhaen.
Iman kadang naik, kadang turun.
Dah namanya manusia..
Masih berusaha memperbaiki diri.

Sekadar menyampaikan.
Nanti bila saya disoal di hari akhirat kelak. Sekurang- kurangnya , awak semua dah tengok post ni.
Saya sampaikan.

'Ya Allah, persaksikanlah..telah aku sampaikan.'

Bukan kata nak lepas seorang diri.
Tapi sebab nak lepas beramai- ramailah saya post benda ni. Maaf.
Kalau awak terasa.
Tapi saya takut kalau awak tarik saya nanti.
Saya ni dahlah pahala sikit je.
Saya taknak masuk neraka.
Seksa.
Saya nak masuk syurga.
Saya sayangkan awak...
Jom sama-sama kita masuk syurga..

Jangan lihat kepada siapa yang menyampaikan, tapi lihat kepada apa yang disampaikan..

Semoga Allah redha dan bagi hidayah kepada kita semua..

Kerana mati itu pasti, jangan remehkannya untuk sesuatu yang belum pasti....

Wallahua'lam..

..InniAkhafullah..