layout

Tuesday, March 10, 2015

notanoti facebook


Pernah x.
Tetiba.
Rasa macam kosong je.
Bosan je.
On9 fb yg sblm ni seronok.
Rasa x best.
On9 twtter yg dlunye syok..
Jadi sunyiii...
Walaupun hp asyik bunyi je..
Wassap asyik masuk je.
Tapi, hati tetap rasa kosong...
Tetap rasa bosan..
Tetap rasa sunyi...
Nak borak ngn kawan pon mcm xde mood je..
Nak buat status pon xde idea da..
Nk tgok movie pon..
Hmm.. boring daa...
Nak layan lagu pon.. smua lagu dah hafal...
nk tgok tv pon, xde cter best...


Pernah x? Rasa camtu?

Itu tnda rohani awk da kelaparan.
itu tnda rohani awk da sakit...
Itu tnda hati awk rindu Allah...
Itu tnda awk dah lama x baca ayat2 cinta Allah....

Cuba, msa awk rasa kosong tu.. awk buka al-quran baca.... baca terjemahan sekali...

Masa tu... awk akn rasa hati awk terisi... rasa sunyi bertukar syok.. dan, tika tu... awk pasti akn nangis..
Sebab banyak kali Allah panggil awk... tp, awk x peduli.. awk terlalu syok dengan dunia.. awk akn ngis kenangkan smua tu...

Notanoti: kalau de sesape yg ade simptom2 di atas niii... g la amik wuduk, ca al-quran.. kalau x pndai baca.. bukak al-quran bca terjemahan.. kalau xde quran terjemahan... bukak al-quran bca al-fatihah n ayat2 lazim... :') klau x pndai smua... tolong jgn rasa selesa n selamat... pegi belajar sekarang!

coretan dhoiful insan



Suatu saat nanti, suatu saat yang pasti. 


Tangan yang ku genggam erat,
terpaksa ku lepaskan. 


Bahu yang seringkali ku pinjamkan,
terpaksa ku lepaskan. 


Pelukan erat yang menenangkan,
terpaksa ku leraikan. 


Langkah yang sentiasa menemani,
terpaksa ku tamatkan. 


Senyum tangis yang meniti perjalanan,
terpaksa ku hentikan.


Kerana suatu masa nanti,
aku juga bakal dipanggil Tuhan.


Namun, sahabat...


Selagi masih diizinkan,
Kalian tetap dekat di hati,


Hingga kita bertemu semula,
Di akhirat nanti..




*hujan*

coretan hamba hina 3


Ohh....

Bukan pada laki saja.
Perempuan juga.

Okey? 

Hati kosong?
bosan?
hdup xde mkna?
rasa nak peneman?

al-quran kan ade..
Baca la.. fahami la..
Internat ada? Buka la ceramah ustaz/ustazah..
Atau pon.. tengok la vid tarbiyah..
Boleh solat? Rajin2 la dekatkan diri pada Allah..
Bersahabatlah dengan mereka yang soleh n solehah.

Mesti xde istilah bosan dalam hidup.

Xcaye?
cuba,try,test........

#Erti mudah.. sila bz kan diri dengan perkara yg menambah iman.

coretan hamba hina 2

Pelajar-pelajar U kalau masa dalam kampus tak didedahkan dengan jemaah Islam,
Tak join Persatuan Mahasiswa Islam,
Tak amek port tentang kuliah-kuliah ilmu, majlis-majlis ilmu,
Tak rajin nak pi masjid,

Confirm keluar U tak kan kenal jemaah Islam,
Tak kan kenal kuliah-kuliah ilmu,
Tak kesah kalau seminggu tak pi majlis ilmu.

Yang tau, hujung minggu shopping complex,
Yang tau hujung minggu membuta sampai tengahari/petang,
Yang tau hujung minggu lepak tengok wayang,

Sebab tu bila dah kawin,
yang jadi suami, bila isteri tanya tentang masalah haid, masalah aurat tentang ipar duai, masalah hukum hakam,
suami boleh kata,

"Tah la abg lupa lah, nanti abg tanya ust."
Bila tunggu2, seminggu, sebulan dah berlalu tak tanya pun ust sbb nape?
Sebab malu...
Sebab nape?
Sebab tak de kenalan rapat yang ust malah tak kenal pun ust kawasan kediaman sendiri..

Yang si isteri pulak,
bila suami malas pi masjid, quran tak bukak, sembahyang lompang, kuar jalan-jalan pakai suar jeans parat lutut, isteri tak penah nak tegur.
Malah isteri cakap dalam hati,

"Hensem juga laki aku ni, badan pun sado, bangga aku dapat laki camni."
Ada sesetengah keluarga dapat tarbiah daripada kecik,
Ada sesetengah keluarga dapat tarbiah bila dah dewasa,
Kalau dulu pi sekolah balik sekolah naik motor dengan jantan,
Bila dah masuk U, berubah penampilan, pemakaian malah lebih arif bab agama daripada orang yang ditarbiah sejak kecik.

Kalau dulu tak kenal couple tu haram,
Yang kenal couple islamik je.
Bila dah sampai U, dapat kawan baik2, dapat tarbiah, join usrah,
Baru kenal, rupa-rupanya couple tu haram.
Kalau nak kawin masuk baitul muslim.

Alhamdulillah, kebanyakan kawan-kawan yang ada semua nya bukan dapat tarbiah dari kecik, tapi bila masuk U,
totally berubah.

Sebab ?
Sebab kat U rajin nak pi majlis ilmu, rajin nak join usrah,
Dapat kawan baik-baik.
Bukan nak kata,

"Kenapa budak-budak islamik2 ni macam pandang selek je kami2 yang sosial ni, macam pandang sebelah mata je, sebab tu kami tak tergerak hati nak join. Yela kami ni siapa. Free hair, baju tak longgar, tudung tak labuh.."

Diaorang ni sebenarnya mengalu2kan ja korang untuk join, tapi korang yang rasa macamtu..
Padahal diowg tak skeptik pun macam yg korang sangka.
Korang yg tak nak cuba,
Awal2 korang dah judge macamtu.

Orang nak dekat dengan Islam ni memang banyak cabaran,
Syaitan timbul kan perasaan tu dalam hati korang,
Sebab tu korang rasa macamtu.
Kalau korang lawan, korang memang power.
Result nya pun power.
Tak percaya try la..

Sebab tu bila keluar U, mereka-mereka yang dh ditarbiah ni tak da masalah, mereka akan pandai sendiri cari majlis ilmu, pandai sendiri cari usrah di kawasan kediaman,
Mereka kenal kalau jalan para nabi macam ne,
kalau jalan orang yang dilalaikan dengan dunia macamna.

Akhir sekali,
Zaman di universiti adalah zaman yang banyak mentarbiah aku mengenal jalan dakwah dan majlis ilmu.
Orang nak kata kita golongan lebai-lebai ke, pak pak sheikh ke, ustaz-ustaz mee segera ke, ustzah ka lantak lah.
Orang yang bawak agama memang selalu akan dipandang asing.
Tapi Nabi saw ada sebut dalam hadith Riwayat Imam Bukhari,

"Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing). Dan ia akan kembali asing pula. Maka beruntunglah orang orang yang asing".



KAU.

kau.
kau ada makayah.
kau ada rumah.
kau pergi sekolah.
kau ada hp. siap dengan fb bagai2 la.
kau boleh kuar.
nak duit. minta je...
kau ada kawan2..
kau boleh makan sedap.
tempat tido kau pon empuk.
apa lagi yang kau nak?
semuanya pon kau ada....
apa lagi yang kau x puas hati?
semuanya lengkap...
pernah kau bayang,
orang lain yang duduk bawah jambatan.
orang lain yang hanya makan sisa2..
orang lain yang xpergi sekolah pon..
makayah pon xde..
tapi.. dorang hidup je... 
dorang hidup dengan apa yg dorang ada...
pernah kau fikir... kalau kau ditempat mereka? 
kau nak salahkan Allah? 
nak salahkan takdir?
ohh. kejam.. hidup aku miskin! orang lain kaya. ni x adil!!
kau nak marah2 begitu??
Allah kasi otak dan akal pd manusia nak suruh pk.
bukannya jadi bengap, sayangkan otak smpai xmo pk... 
Allah Maha Adil. 
Dia tahu yang terbaik untuk kita...
serah semuanya pada Allah..
yakin dengan janji Allah...
sabar. oke? 
Allah sayang kau.






Tinggal dia demi Dia

Nota surat ini adalah daripada si fulan ini.

Saya REpost semula.

Kalau Anda Lelaki Jangan Baca. Nanti menyesal.

Perempuan boleh.
Assalamualaikum,
saya minta maaf.
dah lama saya termenung, fikir pasal surat ni,
itu mungkin cerita awak sebagai perempuan,
tapi percayalah,
tak semua lelaki yang suka ajak perempuan buat
maksiat.
sejak dari sekolah,
saya memang pelik, kenapa orang kata
mendekati zina itu haram,
bukannya berzina lagi, dah berdosa juga.
errm, malas nak fikir panjang-panjang,
saya kan sekolah lagi..
tapi masa saya di sekolah, boleh kata saya kira
baik la,
saya tak hisap rokok, sebab saya tahu mende tu
tak bagi faedah pun,
tapi saya pun bukannya skema, pernah jugak
ponteng kelas sekali dua.
biasa2 je.hehe.
tapi sejak saya masuk u,
saya tengok pergaulan bebas antara lelaki
dengan perempuan,
memang sangat ketara,
ye la, kat sini ikut suka kita nak buat apa,
tak macam kat sekolah,
nak jumpa awek pun sorok2 kat belakang stor
dekat padang,
takut warden nampak,
tapi itu dulu,
sekarang saya dah dekat u,
saya tengok ramai perempuan tak pakai tudung,
ada yang pakai tudung, ok la.
tapi baju pulak hmm, seluar pulak alamakkk.
ada jugak baju dah labuh, seluar dah longgar,
tapi tudung pulak tak tutup dada,
nampak segala apa yang kami kaum lelaki ni
takde,
adui, camne nak jaga iman ni?
tapi saya still control lagi,
saya still ingat Allah larang kita dekat dengan
zina.
sampai satu hari,
ada sorang perempuan cakap yang dia suka
saya.
dia cantik, pakai tudung,
dan dia baik juga.
zaman sekarang ni, perempuan makin berani
tunjuk2 'hint',
mula-mula just nak kawan, sms nak share
masalah,
kalau pegi shopping atau holiday mana2, mesti
dia ada beli something kat saya,
mula-mula saya tak layan sangat jugak,
takut jugak 'ter'bagi harapan kat orang
perempuan ni,
mereka mudah sangat perasan,
layan sikit, terus ingat kita suka dia.
perempuan~
lama-lama,
dia dah berani call saya,
dengan suara perempuan yang memang lembut
mendayu-dayu,
naik luruh jantung saya dengar,
dia minta tolong saya belikan set kfc zinger
burger,
adui. banyak kali saya fikir nak beli ke tak,
puas saya cari alasan,
saya tak nak timbul fitnah.
tapi dia cakap dia gastrik,
hati saya mula timbul kesian,
saya beli makanan dan bagi kat dia.
mula-mula memang asalnya kesian je,
tapi lama-lama saya rasa best pulak,
ada orang nak msg saya,
kejutkan solat Subuh,
ada orang yang nak dengar masalah saya,
ada orang yang nak bg hadiah pada saya,
tambah-tambah kawan-kawan dekat kolej saya
ni,
memang majoriti ada girlfren,
kira macam saya bertuah sangat2,
saya tak cari pun girlfren pun dah ada orang
suka saya,
dah ada orang sayang saya!
eh, syooookkkk la pulak :))))
kau ada?
satu hari tu,
kami keluar berdua dekat satu tempat ni,
nak lintas jalan,
dia dah ada kat depan,
tiba2 ada kereta laju lalu kat jalan tu,
spontan saya tarik tangan dia.
zaaaappppp,
saya rasa berdebar,
saya rasa terkejut dengan tindakan saya,
rasa bersalah pun ada,
tapi niat saya nak selamatkan dia je...
yang paling buat saya lagiiiii terkejut,
dia senyum.
entah. tak faham apa yang dia fikir.
'dia tak marah ke aku pegang tangan dia?'
hati saya pelik.
dia senyum lagi, dan kata,
'Awak, terima kasih. sayang awak!'
saya senyum juga.
malas nak fikir panjang-panjang,
ohh. seronok nya. lembutnya tangan diaaaaaaa...
rasa nak pegang lagi.
'ha, gatal-gatal!'
akal saya marah.
tapi hati saya nak.
dan jujurnya,
saya makin lama, makin rasa sayang pada dia.
tak boleh kalau tak ber-sms,
tak pernah tak call even cakap selama satu
minit,
ye la,
bila hati dah rindu,
bila hati dah sayang,
bila hati dah penuh dengan nafsu.
err.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
nafsu?
saya suka dia sebab nafsu ke?
saya cinta dia sebab nafsu ke?
'Tak! Kan saya nak ambil dia jadi isteri saya
nanti!'
Hati saya marah.
'Awak pasti ke nak ambik dia jadi isteri?'
Entah dari mana suara tu datang,
Bunyi seakan mengejek.
entah,
tak tahu apa yang saya fikir time tu.
macam -macam perasaan,
tapi saya buat tak tahu,
biar dalam hati saya dah rasa macam,
'eh-betul-ke-apa-yang-aku-buat-ni?'
saya dan dia dah ter'couple',
nak buat macam mana,
best la ada couple ni,
kawan-kawan selalu puji,
dia cantik,
even pakai tudung,
tapi stylo, bergaya kottt.
tambah-tambah dengan fesyen sekarang,
siapa yang tak kembang semangkuk? eh.
please, sama-sama jaga diri...
satu hari tu,
saya jumpa video ni.
video hilal asyraf.
tentang cinta.
cinta yang hakiki.
terpukul.



terpana.
terasa.
semua ada.
saya cinta dia.
tapi kenapa saya makin bawak dia ke neraka?
Astaghfirullah.
kalau betul saya cinta,
saya mesti nak bawa dia ke syurga,
tapi situasi saya?
saya terpaksa mengaku,
saya kalah dengan nafsu.
saya sebenarnya,
...ikut nafsu.
sepanjang hari,
lepas saya tengok video tu,
saya diam.
kawan ajak main bola,
saya bagi alasan,
member ajak lepak kat mamak,
saya tolak.
saya nak sendiri,
hp saya letak tepi, tekan punat off.
saya malu.
saya dah tak sanggup.
saya dah malu sangat-sangat depan Allah,

saya still solat,
saya kadang-kadang mengaji,
tapi saya buat maksiat jugak.
saya makin lalai,
endah tak endah tentang dosa.
saya rasa,
saya dah tahu kenapa Allah tak bagi dekati zina,
sebab nanti end up,
jadi macam saya.
dari sms, lepas tu call,
dengar suara, rasa nak jumpa,
bila dah terpegang tangan sekali,
rasa nak pegang banyak kali,
semua tu nafsu!
banyaknya dosa saya.


Allah,
Allah,
Allah.
saya bangun,
ambik wudhu,
solat sunat 2 rakaat,
saya mintak sangat2,
Allah ampunkan dosa-dosa saya,
Allah ampunkan dosa-dosa kita.
dan air mata jantan saya mengalir laju.

bila dah tenang sikit,
saya 'text' dia,





'Awak, this is not the right way. This is not the
way that Allah bless. I let you go, and please let
me go. I dont want to bring you to Jahannam,
instead I'll pray for you to get the light from
Allah. May Allah bless you and me...'


dan saya terus matikan hp.
buat kali kedua.
saya sedar.
susah.
tapi saya bergantung sepenuhnya pada Allah.

sebab Allah yang pegang hati saya, pegang hati
dia.

saya tak nak berpaling lagi.


dan untuk hawa semuanya,
jangan terlalu murah,
jangan ambik kesempatan dengan kelemahan
lelaki,
💕💕
awak buat suara mendayu macam tu,
sembur perfume wangi,
pakai blous, skirt, selendang ala-ala hot gitu,
dah namanya lelaki,
kuat mana imannya,
mesti akan tergoda jugak.
jadi,
kena sama-sama jaga diri,
simpan godaan-godaan tu pada orang yang
teristimewa, kelak.

😌😌😊
dan sekarang,
saya terus begini,
mujahadah.
doa saya terus kuat.
doa supaya dia faham,
doa kita sama-sama dalam
redhaNya.



coretan hamba hina 1



Hadis menyebutkan larangan tidak bertegur sapa melebihi tiga hari. Hikmahnya ialah manusia memang tidak dapat lari daripada marah dan bersifat yang tidak elok. Diberikan tiga hari sebagai keringanan supaya dapat dihilangkan rasa marah itu.


1. Hari pertama untuk menghilangkan kemarahan.

2. Hari kedua untuk muhasabah diri.

3. Hari ketiga untuk memohon keampunan.


Jika lebih tiga hari maka ia telah memutuskan silaturahim. Cara memohon kemaafan mengikut jumhur ulama ialah dengan mengucapkan salam. Ada yang bertanya dengan saya 2 minggu lepas ketika saya memberi ceramah motivasi di sebuah masjid. "Kak kalau kita lost contact dengan sahabat kita, hingga tak bertegur sapa melebihi 3 hari putus silaturahim ke? "


Maka jawapannya adalah tidak.

Maksud hadis tersebut ialah apabila dua orang saudara islam saling bergaduh, bertengkar, kesalafahaman dan sebagainya. Ada juga yang bertanya, " Kalau saya tinggalkan boyfriend saya dan tak tegur dia lebih 3 hari putus silaturahim ke kak.? "


Sambil senyum saya jawab

" Itu bukan putus silaturahim. Tetapi itu putuskan hubungan yang haram. Insya Allah, Allah semakin sayang dan cinta. "


Wallahualam.

PLANNER IBADAH

(cadangan perlaksanaan)

Latihan Fizikal

PENGISIAN
PERLAKSANAAN
Riadhah (sebarang riadhah yang sihat)
Minima : 3 kali seminggu

Ilmiyah

PENGISIAN
PERLAKSANAAN
Kuliah-kuliah / Tazkirah
Digalakkan
Bacaan Ilmiyah
Wajib (tajuk buku terpulang)

Bahan Bacaan Ilmiyah:
Apa ertinya saya menganut Islam? -Fathi Yakan
Asas –asas dalam Islam
Majalah-majalah Ilmiyah –Haluan & sebagainya

Latihan Rohani

PENGISIAN
PERLAKSANAAN
Solat Berjemaah (5 waktu)
Masjid / surau asrama / Bersama keluarga
Solat Sunat Rawatib
Mengiringi Solat Fardhu
Solat Sunat Dhuha
Pada waktu Dhuha
Tilawah / Tadarus Al- quran
Selepas setiap fardhu (minima : 1 muka)
Mathurat
Sekali sehari selepas subuh / asar
(minima : wazifatus sughra)
Solat Sunat Witir
Sebelum tidur
Wirid Tidur
Sebelum tidur
Muhasabah Diri
Sebelum tidur
Qiam Ul-Lail
Sekali seminggu
(paling kurang solat tahajjud)
Puasa Sunat
Paling kurang hari khamis
Wudu’
Sepanjang waktu
Tidur Sunat Qailullah
15 – 30 minit sebelum solat fardhu zohor

PLANNER HARIAN

PENGISIAN
PERLAKSANAAN
PAGI
Bangun tidur
Qiam ul-lail
Solat sunat rawatib
Solat fardhu Subuh
Mathurat
Tilawah Al-Quran / Hafazan
Solat sunat Dhuha
Santapan Rohani (ceramah)
TENGAH HARI
Tidur sunat Qailullah
Solat fardhu Zohor
Solat rawatib
Tilawah Al-Quran
PETANG
Solat fardhu Asar
Mathurat
Riadhah
MALAM
Solat Maghrib / Isyak
Solat sunat Rawatib
Tilawah Al-Quran
Bacaan Ilmiyah
Solat Taubat
Solat Witir
Wirid tidur
Muhasabah
Tidur


10 PERKARA MENYEBABKAN DOA TIDAK TERKABUL

1) Mengetahui makrifat Allah swt tetapi tidak memenuhi hak-hakNya



2) Membaca Al-Quran tetapi tidak mengamalkan apa yang ditunjuk olehnya



3) Mengakui mencintai RasululLah saw tetapi meninggalkan sunnah baginda



4) Mengakui syaitan itu musuh tetapi mengikuti dan membantu mengerjakan perbuatannya



5) Mengaku mahu masuk syurga tetapi tidak mengamalkan perbuatan untuk mendapatkannya



6) Mengaku mahu terselamat dari neraka jahannam tetapi membuat semua kerja yang akan menceburkan diri ke dalamnya



7) Mengaku bahawa mati itu akan berlaku tetapi tidak mempersiapkan diri menghadapinya



8) Sentisa mencari kecelaan diri orang lain tetapi tidak cuba mencari kecelaan diri sendiri



9) Telah merasai nikmat pemberian Allah swt tetapi tidak mahu bersyukur kepadaNya



10) Telah menguburkan orang-orang yang telah mati tetapi tidak mahu mengambil iktibar daripadanya

10 Tanda Bakal Menerima Ujian.

..........................

1. Malas solat. Bertangguh. Lewa. Speeding waktu solat.


2. Baca Al-Quran sekali dua sebulan.

3. Zikir dalam rukuk dan sujud saja. Di luar solat, mengumpat mengata.

4. Yang benar, awak kata salah. Yang salah, awak kata benar. Boleh tengok di facebook, ramai bercakaran untuk menegakkan 'kebenaran' masing-masing.

5. Rasa tak suka menziarahi tempat kematian. "Eh, bukan sedara-mara aku pun yang mati. Kirim salam sajalah."

6. Lebih suka berbicara soal hati. Bicara ilmu jarang sekali. Lebih banyak menghabiskan waktunya melayan perasaan sendiri.

7. Malas nak ambil tahu hal yang berlaku di sekeliling terutamanya yang melibatkan isu ummah. Lebih suka buat hal sendiri.

8. Merasa sangat senang lenang sampai rasa lapang sangat boring tak tahu nak buat apa. Rasa senang sangat nak melepak-lepak, enjoy sana-sini, tengok wayang every single week. But, masjid tak pula lapang nak singgah?

9. Melawan kata orang tua. Tak melawan dengan kata-kata, tapi melawan dengan masuk bilik and kunci. Melawan dengan muka masam. Melawan dengan ignoring mereka buat macam mereka tak wujud.

10. Terlalu banyak menasihati, tapi diri sendiri tak ada perubahan. Setiap nasihat akan diuji. Setiap kata-kata dan status akan sampai dugaannya kepada diri sendiri.

Monday, March 9, 2015

Sunday, March 8, 2015

aiffah dhabit binti mohammad dimyati

ehem.. ehem....

lama rasanya aku biarkan blog ni bersawang....
semalam, berborak dengan sorang sahabat,

''kak, aku da jumpa blog ko"
"haa? ko jumpa mana?"
"aku cari laa.."
"ko stalker aku ea? haha.. blog tu da berhabuk da, lama x update...."

tetiba..... aku rasa macam nak update blog hari ni... smua asbab sahabat aku tegur semalam.. hihi..

-------------------------------------,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,-----------------------------------------

korang.....
pernah x rasa kehilangan seseorang?
mesti pernah kan....
aku pon,
baru2 ni 2 minggu lepas salah sorang sahabat merangkap junior aku di politeknik shah alam meninggal.
setelah penderitaan yang di tanggung, pengakhirannya adalah kematian.
aku yakin, Allah sangat cintakan dia...
Allah tarik nyawa dia pada hari khamis petang...
bagi aku, itu adalah hari yang baik.. :)

aku dengan dia sebenarnya xdelah rapat mana...
cuma aku dengan dia, pernah cooperate dalam laksanakan amanah...

aku dengan dia.... cuma ada satu kenangan manis....
masa jamuan akhir.. bebudak ni buat jamuan perpisahan tuk kami yang bakal tamat pengajian...

ada satu part tu, smua junior kene bagi bunga ros merah pada senior... dan dia adalah manusia terpilih beri bunga ros tu pada aku... pada fikiran aku.. oh, kuat betui jodoh aku dengan dia. bertugas atas lajnah yang sama, nama aku terpilih tuk diberi bunga oleh dia.. haha.. poyo x? :P

dan kini... dia sudah tiada...

hmm.. sedih bila fikirkan kenangan tu... cebisan kenangan yang xkan aku lupakan.. insyaAllah

2 minggu lepas, aku asyik teringatkan dia. serius x tipu.. hati aku sokmo terdetik nak tahu khabar dia.
aku x cntct pon kawan2.. sebab aku x tahu bagaimana nak cntct mereka. dengan keadaan aku yang tidak mengizinkan menghubungi mereka... hmm, so sad...

aku dapat tahu berita kematian dia masa aku otw nak balik kl.....
terkejut.. perlahan2 air mata aku mengalir...

aiffah dhabit binti mohammad dimyati. semoga kita bertemu di syurga. semoga antara kita sering memberi syafaat :)

korang yang da baca, tolong la sedekahkan al-fatihah buat arwah ye <3


Namun kini... 
Hanyalah tinggal kenangan...
Pertemuan kita di laman perpisahan...
Kemesraan bermegah di akhir pengenalan....
Sayup menitiskan air mataku.... 

Saturday, March 7, 2015



..TARIKLAH SAHABAT-SAHABATMU KE SYURGA, BUKANNYA KE NERAKA..

Mohon berlapang dada ye semua..huh..(tarik nafas, hembus)

Bismillahirrahmaanirrahiim..

USRAH :
Kesian pada diri sendiri kalau tak mampu mengajak secara depan depan.
Kata nak bantu umat tapi tak pernah berani tegur. Kasihan diri sendiri la.
(Tamparan buat diri sendiri)
Maaf , buat sahabat sahabat yang paling saya sayang kerana Allah..
-Pergelangan tangan itu dah aurat nak sinsing lengan baju tak salah tapi itu pun kalau awak lelaki. Nak selamat pakai sarung lengan. Panas? Takpe panas sikit di dunia, asalkan tak panas di SANA..
-Kaki pun aurat tau. Stokin tak wajib pun, tapi kaki tu aurat. Kalau nak pakai cardbox ke plastik sekali pun boleh sangat tapi cari yang warna gelap. Jangan yang lutsinar.
-Tudung tu..Tak kisah awak nak pakai jenis yang macam mana pun..Hana Tajima ke, shawl ke, pashmina or bawal ke..it's up to you..Tapi Allah suruh tutup dada kan? Apa salahnya awak labuhkan sampai ke bawah dada. Ini perintah Allah, bukan saya tau..

-Baju/kain/seluar tu..Saya tau awak masih muda, nak bergaya, ikut fesyen..saya pun perempuan..Tapi biarlah menutup aurat dengan sebaik-baiknya..Tak ketat, tak jarang, tak singkat..Islam tak larang awak nak berfesyen, asalkan syariat tidak diketepikan..Awak lagi nampak cantik kalau berpakaian tutup aurat dengan sempurna. Sungguh.. Saya tak tipu..
Tadi saya dengar radio IKIM.fm. Slot tu pasal seorang muallaf yang baru masuk Islam. Tapi dia tak bagitau pun keluarga dia sedangkan dah hampir dua tahun dia bergelar Muslim.

Yang buatkan saya terharu sangat, dia sangat berusaha untuk tutup aurat dengan sempurna, faham agama Islam dengan baik agar dia dapat terangkan kepada keluarganya yang amat benci Islam. Allahu..baru masuk Islam kot? Kita??

Dan awak tahu tak apa dia kata? Dia kata, pada awalnya, dia pandang Islam ni teruk sangat sebab dia tengok kepada umat Islam, bukannya kepada ajaran Islam. AllahuRobbi..Kita dah jadi fitnah kepada agama kita sendiri..

Tapi selepas dia kaji pasal Islam, barulah dia nampak keindahan Islam tu sendiri.
Dan waktu last slot dia dalam radio tu, dia ada sampaikan pesanan supaya umat Islam tu tunjukkan Islam yang sebenar kepada yang belum Islam.

Nampak tak? Kalau kita pun tak ada bezanya dengan yang not-yet-Muslims dari segi akhlak, pakaian dan sebagainya, then should we call us as Muslims??

Maha Suci Allah..
Beruntungnya kita sebab lahir-lahir je dah Islam.
Ada mereka kat luar sana kena redah bermacam-macam ujian dan tribulasi sebelum dapat rasa nikmat Islam tu..

Takkan kita tak boleh jadi hamba yang sebenar-benar dengan nikmat Iman dan Islam yang dah diberikan kepada kita sejak dulu lagi??

Tepuk dada, tanya iman.

Awak, Islam, tudung labuh, jubah, pakaian ikut syariat tu bukannya untuk ustaz ustazah, pelajar sekolah, universiti atau aliran agama sahaja.

TAK. TIDAK SAMA SEKALI.

Islam tu untuk SEMUA.
Bukannya exclusive untuk golongan tertentu sahaja.
Jangan pernah malu tunjukkan identiti Islam kita. Biarlah orang lain tak malu dedahkan aurat, tapi biarlah kita rasa izzah (bangga) dengan Islam yang kita bawa.
Biar kita bangga dengan pakaian Islam kita.

Saya tulis ni bukan sebab saya dah baik ke apa. Tak. Saya pun masih terkapai-kapai mencari cahaya-Nya. Saya hanyalah hamba marhaen.
Iman kadang naik, kadang turun.
Dah namanya manusia..
Masih berusaha memperbaiki diri.

Sekadar menyampaikan.
Nanti bila saya disoal di hari akhirat kelak. Sekurang- kurangnya , awak semua dah tengok post ni.
Saya sampaikan.

'Ya Allah, persaksikanlah..telah aku sampaikan.'

Bukan kata nak lepas seorang diri.
Tapi sebab nak lepas beramai- ramailah saya post benda ni. Maaf.
Kalau awak terasa.
Tapi saya takut kalau awak tarik saya nanti.
Saya ni dahlah pahala sikit je.
Saya taknak masuk neraka.
Seksa.
Saya nak masuk syurga.
Saya sayangkan awak...
Jom sama-sama kita masuk syurga..

Jangan lihat kepada siapa yang menyampaikan, tapi lihat kepada apa yang disampaikan..

Semoga Allah redha dan bagi hidayah kepada kita semua..

Kerana mati itu pasti, jangan remehkannya untuk sesuatu yang belum pasti....

Wallahua'lam..

..InniAkhafullah..


Kebaikan bersugi



Semasa di madrasah,
Saya adelah beberapa kali solat sebelah tuk guru, nama mesra yang kami panggil ialah "ummi zah"
:)

Ummi zah nie, selalu bersugi (siwak) sebelum tunai solat fardhu..

Adelah beberapa kali saya curi2 pandang dia :D

Lpas je dia hbis bersugi, cepat2 dia smpan kayu suginya..

Jadi, sahabat2... insyaAllah.. saya nak shre skit psal bersugi ni.. sunnah baginda nabiy yang sgt mudah dilakukan... :)

Diriwayatkan dalam sebuah hadis bahawa
"solat yang dikerjakan dengan bersugi adalah 70 kali lebih baik daripada solat tanpa bersugi"

"hendaklah kamu mengambil berat tentang bersugi kerana bersugi mempunyai 10 faedah".

KEBAIKAN BERSUGI DARI SUDUT ISLAM

Al-Sharbini menyebut di dalam kitab "Mughni al-Muhtaj" bahawa siwak dapat

-membersihkan mulut,
-mendapat reda Allah,
-memutihkan gigi,
-mengelokkan ketawa,
-menguatkan tulang belakang,
-menuatkan gusi,
-melambatkan tua (uban),
-mengelokkan akhlak,
-menajamkan kebijaksanaan,
-menambah pahala,
-memudahkan nazak,
-mengingatkan syahadah ketika hampir mati.

Menurut Ibn al-Nafis, keistimewaan menggunakan siwak dari kayu al-Arak ialah jika diguna secara sederhana ia akan memutihkan gigi, menguatkan tulang, menghindar dari berlubang dan mengelokkan ketawa.

Malah Ibn al-Qayyim menambah lagi iaitu siwak, melancarkan lidah, menjernihkan otak, membuka selera dan apa yang baik ialah menggunakannya dengan air mawar.

Manfaat lain ialah membersihkan mulut, menguatkan gusi, menghilangkan kahak, menerangkan penglihatan, menyihatkan perut, memerdukan suara, membantu dalam penghadaman makanan, melancarkan percakapan, mencergaskan bacaaan zikir dan solat, menghindar mengantuk, mendapat keredaan Allah, menakjubkan malaikat, mendapat banyak kebaikan dan lain-lain lagi.

Diringkaskan, kebaikan Bersugi/ Siwak adalah:

-Membersihkan mulut.
-Mendapat keredhaan Allah.
-Tidak disukai syaitan.
-Allah dan Malaikat mengasihi orang -yang bersugi.
-Mengharumkan mulut.
-Menguatkan gusi.
-Menghapuskan Safra (Sejenis penyakit).
-Menghilangkan kahak. (Balgham)
-Menguatkan pandangan mata dan
-Menghilangkan bau busuk mulut.

Rujukan: kitab Muttasa Muttadin dan kitab Mughni al-Muhtaj.. :D

Notanoti: tuk guru saya berpesan.. setiap ibadah yang ingin kita lakukan.. sertakan dgn bersiwak.. mudahan2 setiap pahala digandakan :) nak mengaji ke, nak study ke, nak tido, nak solat n mcm2 ibadah lagi lahh.. :) dan jangan lupa.. niatkan juga tuk mengikut sunnah baginda nabiy :) sama2 kita praktikkan....

Notahati: if de salah mohon tegur :)

Wallahua'lam

Jodoh

Aku.
pernah bercinta.
Pernah bercouple.
Masa zaman stdy dlu...

Aku lepasan sekolah agama.
Sambung stdy di universiti tempatan.
semasa stdy di U, dua kali aku bercinta.
Kali pertama aku bercinta bagai nak rakk..
Apa pakwe kata, turut belaka.
Amik masa 1 thun lebih.
Dan aku pun clash dengan dia.
Atas sebab2 tertentu.

Dan, masuk tahun ketiga.
Aku couple lagi dengan seorang lelaki.
Dia baik. Aku suka pada dia.
Lembut. Tapi, bila lama2 hubungan jadi hambar. Aku masih sabar, truskan perhubungan. Sehinggalah pada satu ketika aku bergaduh dengannya. Dia mnta clash. Aku terus terima. Kerana bila aku fikir.. aku sebenarnya da mula bosan dengannya.

Aku clash dengan dia selepaa aku habis degree.
Selepas beberapa bulan.
Dia berhubung dengan aku semula.
Katanya ingin menyambung hubungan cinta seperti dulu.
Tapi, aku berkeras tidak mahu.
Walaupun ibu turut mendesak.
Kata ibu "ada orang suka pon mujur doh."
tapi, aku tetaplah dengan pendirian aku.

Ketika itu umurku 24.
aku single lama.
Aku habiskan masa dengan kerja, hppy bersma fmly.
Pada umurku meningkat 26.
Aku berjinak2 dengan kelas tafsir al-Quran.
Semasa aktif pergi kelas tafsir al-Quran.
Pada umurku ketika ini. Aku x merancang untuk menikah.
Walaupun, ramai sedara mara da mula bertanya.
Aku gembira dengan hidupku.
Ada duit lebih pergi melancong bersama rakan skerjaku.

Sehinggalah pada umurku mencecah 28 tahun.
Pada saat aku rasa ckup matang bagi wanita yg belum berkahwin.
Aku berdoa. Tidak berhenti berdoa.
Ibu ku turut risau.
kami pegi ke pusat rawatan islam.
Yelah, ibuku khuatir aku dibuat orang.
Bila scan. Alhamdulillah, tiada apa pon. Ustaz kata. Allah nak bagi yang molek terus tu.
Lalu ustaz memberi ayat ringan jodoh padaku.
Aku amalkan. Sebenarnya sudah lama aku amalkan bacaan ayat ini dalam setiap doaku.

Bila beraya, saudara2 tnya.
Aku mula gelisah. Dan mnta mereka mendoakan agar mudah.
Allahu... hati aku menangis setiap hari.
Menanti 'si dia' yang x muncul2..
aku berdoa. Keep doa.
Terus berdoa.

Sehingga umurku mencecah 29.
Aku tetap bergiat dengan kelas tafsir al-Quran. Dan aku ade join usrah.
Pada suatu petang, ada usrah.
Aku terbersua mata dengan seorang lelaki.
Dan hatiku berdebar.
Terus aku melarikan pandangan dan berlalu dari situ.

Selepas beberapa minggu, aku x nampak lagi lelaki itu.
Dan aku mula bertanya pada sahabatku tentangnya.
Oh, dia masih bujang. Murabbi usrah lelaki.
Tidak terlintas apa2 di fikiranku sebenarnya.
Dan beberapa bulan kemudian.
Ibuku memaklumkan padaku.
Ada orang masuk merisik.
Aku jadi tertanya2 siapa.
Kata ibuku. Dia suka. Kerana lelaki itu sangat gentle.
Aku tnpa mikir panjang.
Aku terima.
Aku yakin, mungkin ini yang terbaik buatku.

Dan majlis pertunangan berlangsung.
Ibunya menyarung cincin di jari manisku.
Dan ibunya memberi sekeping gambar padaku.
Gambar lelaki yang meminangku.
Saat aku melihat gambar itu. Hatiku rasa tenang dan damai. Dan menguntum senyuman di pp.

Saat ini umurku 30.
Aku bertunang dengan 'si dia' tanpa pengetahuan orang lain.
Hanya kami dan fmly sahaja yang tahu.
Kami cukop merahsiakan pertungan ini.

Sehinggalah tarikh pernikahanku.
Baru sahabat2 aku dan dia tahu.
aku bahagia. Dia juga bahagia.

Insan yang aku nikahi.
Langsung tidak aku kenali sepnjg tempoh pertungan.
Dia sangat bgus dan warak.

Kini umurku 31. Ada seorang mujahid di dalam perut.
Allah tersangat baik.
Hikmah aku temui jodoh lewat.
Allah berikan yang terbaik buatku.
Lelaki yg tenang. Sangat lembut. Dan soleh. Sekarang... aku cukup bahagia. Menanti mujahidku lahir melihat dunia berbakti pd ummah.

Sekian.

Yakinlah. Jodohmu akn tiba pada masa yang sangat tepat :')

Kisah benar dr seorang insan sedarah denganku.