layout

Friday, May 1, 2015

Kerana sekeping Gambar, tergadai Prinsip Sayyidah Fatimah.

Tidak mahu dilihat lelaki ajnabi dan tidak mahu melihat lelaki ajnabi. Kerana pandangan yang diutamakan adalah Pandangan Pencipta bukan pandangan Manusia.

Kata Habib Ali Al Jufri " Adakah layak bagi seorang lelaki yg meredhai dirinya untuk mempamerkan isterinya dihadapan kaum lelaki untuk melihat kecantikan isterinya? Kita sudah terbiasakan untuk mengangkat diri kita untuk berbangga-bangga dengan kelebihan yang ada..

Kata Habib Omar ben Hafidz " Sesungguhnya hal yang memalukan dan aib bagi muslimah dan mu’minah untuk tidak memperdulikan siroh (sejarah) Sayyidah Fatimah az-Zahra, akhlak dan adat kebiasaan beliau! Sedangkan kita mencontoh lainnya! Terutama untuk dzurriyat Rasulullah SAW. Bahkan melupakan siroh, akhlak, tata cara mu’amalah, dan amal perbuatan beliau lalu mengikuti para pelacur dan kaum kafir.. ! Apakah kalian tidak ingin berada di belakang beliau, lewat di Shiroth bersama beliau dan mengikuti beliau ?! Kalian telah menukar siti Fatimah dengan lainnya. Ketika Rasulullah SAW bertanya, Apa yang terbaik bagi wanita? Sayyidah Fatimah menjawab, Yang paling baik bagi wanita adalah tidak melihat dan tidak dilihat oleh laki-laki. Kemudian Rasulullah ﷺ mencium kening Sayyidah Fatimah dan berdoa, Semoga Allah ﷻ memberkati anak keturunannya."

Kata Syeikh Nuruddin Al Banjari " Keadaan seorang perempuan yang paling dekat dengan keredhaan Allah Taala adalah ketika mereka berada di dalam rumahnya jauh daripada pandangan lelaki. Jikalau seseorang perempuan itu berkenan untuk melamar lelaki yang diminatinya itu maka dia boleh lah menggunakan pendekatan yang lebih baik seperti memberitahu kepada orang lain untuk menyatakan hajatnya kepada lelaki yang diminatinya bukannya memperagakan kecantikannya mundar mundir ke sana dan ke sini baik secara langsung ataupun tidak dengan memasukkan di dalam facebook dan seumpamanya sehingga menjadi tontonan lelaki ajnabi. Ketahuilah harga diri perempuan itu lebih mahal daripada berlian.Jikalau berlian pun dijaga dan disimpan dengan rapi bagaimana pula dengan harga diri seorang perempuan. "

Kata Syeikh Yusri Rusydi Jabir " Selain menutup aurat, kewajiban laki-laki muslim dan wanita muslimah adalah menjaga pandangan mata. Laki-laki tidak boleh memandang wanita yang bukan muhrimnya. Demikian juga wanita tidak boleh memandang laki-laki yang bukan halalnya. Dalam hal ini, aurat laki-laki dan perempuan adalah sama saja, yaitu seluruh tubuhnya "

Syeikh Feras Salou " Bila seseorang wanita memakai pakaian yang menunjuk bentuk badannya maka ianya jelas haram. Wanita yang pakai Bahu berlengan tangan yang pendek, maka ianya juga telah melakukan dosa yg besar, diantara dosa terbesar adalah bila dia pakai tudung, tapi dia tunjuk sebahagain rambutnya, walaupun satu helai rambut ia termasuk dosa yang berat. Juga mencantikkan wajahnya dihadapan lelaki yang bukan suaminya dan memakai wangian yang membuatkan orang ramai tertarik baunya. "

Kata Ustaz Mustafa Kamal "Tidak dikenali itu sebenarnya lebih baik daripada dikenali.Tidak dikenali lebih dekat dengan ikhlas dan dikenali lebih mudah membawa lupa diri"

Kata Ustaz Iqbal Zain " Ujub ialah PERASAAN kagum atas diri sendiri. Merasa diri HEBAT. Bangga diri. Terpesona dengan kehebatan diri. Orang yang cantik, kagum dengan kecantikannya. Walhal semua kelebihan atau keistimewaan itu adalah milik Allah dan diberikan kepada manusia. "
Kata Buya Yahya " Saat ini, di zaman ini! Adakah sifat mulia sayyidah Fatimah terbenak pada wanita yang berada di rumah kita? Atau di rumah kita ada orang yang mengaku mencintai Rasulullah akan tetapi di saat ini, ketika masih hidup pun tidak merasa malu jika lekuk-lekuk tubuhnya di saksikan dikhalayak ramai? Atau mereka bangga jika lekuk lekuk tubuhnya telah menjadi bahan pameran? Jangan sampai ada yang berkata " yang penting hati bersih, Hati Sayyidah Fatimah sungguh jauh dan jauh lebih bersih dari hati wania-wanita zaman ini. Kerana kebersihan hatinya lah maka Sayyidah Fatimah sangat pemalu dan senatiasa menjaga auratnya. "


No comments:

Post a Comment